LAVOVI ZARAŽENI KORONOM: Vanredno u ZOO vrtu u Zagrebu
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

LAVOVI Leo i Ajana iz Zoološkog vrta grada Zagreba zaraženi su novim korona virusom, a zarazu im je, kako kaže upravnik Damir Skok, pren timaritelj, koji se starao o njima.

- Nakon što su kod lavova uočeni respiratorni problemi, životinje su testirane. Nalaz testova potvrdio je prisutnost virusa SARS-Kov-2, pa smo krenuli sa lečenjem lavova. Istovremeno je testiran timaritelj koji se brine o lavovima. I njegov je nalaz pozitivan, što znači da je on zarazu preneo na lavove - rekao je Skok za hrtvatski portal "Indeks".

Posle lavova testirali su, navodi on, i ostale životinje s kojima je taj timaritelj bio u kontaktu, a sada čekaju njihove nalaze.

11461_lavovibeozoovrt15032019_orig.jpg?t=1637775568

- Timaritelj je sada na bolovanju i oporavlja se. Sve su bolje i zaraženi lavovi. Budući da su lavovi višestrukim preprekama razdvojeni od posetilaca, ne mogu da dođu u bliski kontakt s ljudima, koji bi mogao da omogući prenos zaraze, stoga se lavovi slobodno kreću u prostoru u kojem žive - naveo je Skok.

Kako bi zaštitili timaritelje i ostalo osoblje koje se sada brine o lavovima, uveli su, dodaje, posebni sigurnosni protokol, koji je na snazi do daljnjeg. I kontakte timaritelja sa drugim životinjama svode na minimum.

4185_kuga-u-regionu-foto-v-danilov_ig.jpg?t=1637775419

Foto: V. Danilov

 

- Tokom tri talasa epidemije uspešno smo zaštitili naše životinje od novog korona virusa i žao nam je da to nismo uspeli i u ovom, četvrtom talasu. Nadamo se da će lavovi ostati jedine životinje u Zoološkom vrtu grada Zagreba zaražene novim korona virusom. Budući da je u zoološkim vrtovima širom sveta već bilo slučajeva prenosa tog korona virusa sa čoveka na velike mačke, ceo slučaj pratimo u saradnji sa nadležnim ustanovama i hrvatskim i stranim stručnjacima - izjavio je Damir Skok, upravnik Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba.

portal.rs

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: