"LICE ZLA, MALI HITLER U BUNKERU"! ZBOG OVOG ČOVEKA IZRAEL SPREMA NAJKRVAVIJU BITKU: Prva meta je najveća bolnica u Gazi
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UIzrael smatra da je zapovednik Hamasa Jahju Sinvar (61) odgovoran za napade 7. oktobra.

Izrael smatra da je zapovednik Hamasa Jahju Sinvar (61) odgovoran za napade 7. oktobra na ovu zemlju i obećano je da će biti pronađen i ubijen. U potrazi za njim je moguć i napad na najveću bolnicu u Gazi što bi značilo da tad započinje jedna od najkrvavijih bitaka u tekućem sukobu.

Sumnja se da je Sinvar (61) smešten u komandnom i kontrolnom centru Hamasa ispod bolnice u Pojasu Gaze. Bolnica te navode demantuje, piše "Dejli mejl". Kao vođa Hamasa u Gazi, Sinvar je drugi najmoćniji član te grupe nakon Ismaila Hanijeha.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je opisao Sinvara kao "malog Hitlera u svom bunkeru kojeg nije briga za svoj narod". Potpukovnik Ričard Heht, portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) uporedio je Sinvara sa nekadašnjim liderom Al kaide Osamom bin Ladenom.

"Jahja Sinvar je lice zla. On je glavni um iza ovog napada, kao što je Bin Laden bio iza napada 11. septembra", rekao je. Sinvar je rođen u izbegličkom kampu u Gazi ranih 1960-ih, pridružio se Hamasu nakon što je osnovan 1987. godine, stekavši reputaciju brutalnosti nakon što je navodno pomogao da se formiraju unutrašnje bezbednosne snage militantne grupe, prema njegovom profilu u Evropskom savetu za spoljne odnose.

Sinvar je osuđen na 426 godina zatvora zbog ubistva dva izraelska vojnika 1989. godine. Kasnije je pušten u sklopu razmene zatvorenika sa Hamasom 2011. godine, piše Blic. Sinvar i drugi, koji su pušteni tada, sada su među onima za koje Izrael tvrdi da su umešani u napad 7. oktobra. Za njim je nedavno objavljena i svojevrsna poternica.

IDF su objavile snimak na kojem je Sinvar označen kao "ubica i terorista" i prikazani su snimci na kojima on poziva pristalice da ubijaju noževima i Molotovljevim koktelima, kao i da gaze neprijatelje automobilima. Izrael tvrdi da Hamas ima sedište u okviru bolnice Al Šifa u Gazi.

Hamas je u petak tvrdio da je više Palestinaca ubijeno i povređeno nakon što je izraelski raketni napad pogodio konvoj hitne pomoći u blizini bolnice Al Šifa. Tela su viđena razbacana širom ulice između oštećenih kola hitne pomoći. Očajni civili su takođe viđeni kako odvlače tela sa lica mesta. Pojavio se i video snimak iz Gaze koji pokazuje kako je bolnica ostala bez struje.

Kao odgovor na napad na kola hitne pomoći, izraelska vojska je dodala: "Naglašavamo da je ovo područje zona borbe. Civili u tom području su stalno pozivani da se evakuišu na jug radi sopstvene bezbednosti". Izraelska vojska nije dala dokaze u prilog svojoj tvrdnji da je hitna pomoć povezana sa Hamasom, ali je rekla da namerava da objavi dodatne informacije.

Izrael je optužio Hamas za prikrivanje komandnih centara i ulaza u tunele u Al Šifi, što Hamas i bolnica negiraju. Savetnik ministra odbrane Izraela Giora Eiland smatra da izraelska vojska nema izbora već da mora da izvede vojnu operaciju u najvećoj bolnici u Pojasu Gaze jer su ispod nje glavna baza Hamasa i mreža tunela.

On je izrazio nadu da će SAD podržati takvu vojnu operaciju, čak i ako bude ubijeno hiljade civila. U intervjuu za izraelski TV Kanal 12 Eiland je naglasio da ceni podršku SAD Izraelu u kampanji čiji je cilj uništenje Hamasa. General-major u rezervi i bivši načelnik Saveta za nacionalnu bezbednost Izraela Eiland je rekao da je „Gaza najviše utvrđeno mesto u istoriji čovečanstva sa najboljom iranskom tehnologijom i investiranim milijardama (dolara)".

On smatra da Amerikanci govore o Gazi kao da je su u njoj "Hamas, loši ljudi i civili, koji su nevini i potrebno ih je spasiti". "To nije realnost u Gazi. Gaza je u veoma velikoj meri nacistička država, u kojoj su oni uspeli da regrutuju čitavo civilno stanovništvo u borbi protiv Izraela. Svaki drugi dom u Gazi ima ulaz dole u tunele ispod. To su privatni domovi. Svi bolnički i školski upravnici rade za Hamas", rekao je Eiland, ocenivši svi stanovnici Gaze ulažu veliki napor protiv Izraela i da su ujedinjeni oko rukovodstva i ne protive mu se.

 

 

(MONDO)

 

 

 
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: