Ljekovita Biljka koju svakodnevno gazite
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

IMA EFEKAT OPIJUMA: Najbolji lijek protiv bolova raste u vašem dvorištu

Divlja salata je bogata smolastim mliječnim sokom, laktucarijumom, koji ima moć da umanji bolove. Testovi rađeni u laboratoriji su potvrdili da mliječni sok iz divlje salate brže i efektnije smanjuje bol od ibuprofena. Takođe je dokazano da djeluje i kao blag anestetik, te se istražuje njegova upotreba kod površinskih hiruških zahvata.

divlja-salata.jpg

Ovaj prirodni lijek je takođe koristan u slučaju respiratornih infekcija, a pokazao se izuzetno lekovitim kod simptoma velikog kašlja.

DIVLJA SALATA IMA JOŠ ZDRAVSTVENIH PREDNOSTI.

  • ASTMA– PRIMARNA FUNKCIJA OVOG PRIRODNOG LIJEKA JER EFIKASNO UBLAŽAVA SIMPTOME ASTME.

  • ANKSIOZNOST– ZBOG SEDATIVNIH I UMIRUJUĆIH EFEKATA SE PREPORUČUJE KAO ALTERNATIVA SINTETIČKIM SREDSTVIMA.

  • MIGRENA/GLAVOBOLJA– SMANJUJE UČESTALOST MIGRENOZNIH NAPADA I INTENZITET BOLA.

  • BOL I NAPETOST– OBZIROM DA OPUŠTA MIŠIĆE, SMANJUJE NAPETOST ČITAVOG TIJELA.

  • NESANICA– MOŽE DA POMOGNE PRILIKOM OPUŠTANJA I LAKŠEG ZASPIVANJA. TAKOĐE SE KORISTI KOD OSOBA KOJE IMAJU PREKIDE U SNU.

U ISTORIJI, LJUDI DIVLJU SALATU NISU KORISTILI SAMO KAO LIJEK VEĆ I KAO OPIJAT ZA POSTIZANJE EUFORIJE. IPAK, ZBOG SVOJIH PRIRODNIH SASTOJAKA, NE POSTOJE NUS EFEKTI, KAO KOD SINTETIČKIH OPIJATA. UKOLIKO SE PRETERA SA UPOTREBOM, MOŽE DA DOVEDE DO VRTOGLAVICE, MUČNINE I POVRAĆANJA.

A KAKO SE KORISTI?

VRLO JEDNOSTAVNO. UBRANU BILJKU JE POTREBNO DOBRO OPRATI OD PRAŠINE I EVENTUALNOG BLATA. ISCIJEDITI GUSTI MLIJEČNI SOK IZ STABLJIKE. TINKTURU MOŽETE SPREMITI DODAVANJEM MLIJEČNOG SOKA MEDICINSKOM ALKOHOLU (1ML MLIJEČNOG SOKA SE RASTVARA U 10ML ALKOHOLA). OVAJ PRIRODNI LIJEK MOŽETE NANETI NA BOLNA MJESTA NA TIJELU (ALI JE VAŽNO DA NE NANOSITE NA OTVORENE RANE). OD SUŠENIH LISTOVA MOŽETE SPREMATI ČAJ I PITI GA UVEČE, PRIJE SPAVANJA. U PRODAVNICAMA ZDRAVE HRANE I APOTEKAMA MOŽETE PRONAĆI VEĆ SPREMLJENU TINKTURU, KAO I SUŠENE LISTOVE DIVLJE SALATE.

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano