Ljekovitost jorgovana
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Jedan od najprepoznatljivijih proljetnih cvjetova, jorgovan u svojim cvjetovima, listovima i stabljici skriva brojna ljekovita svojstva pa je vrlo popularna biljka u homeopatiji.

 

Mnogi vjeruju da jorgovan služi samo kao ukrasna biljka lijepih cvjetova, koji uz to predivno mirišu, ali i da je otrovan. Nijedna naucna analiza nije potvrdila toksičnost za ljude, nego naprotiv – ljekovitost njegovih djelova.

Za liječenje se koriste cvijet, list i kora. Za liječenje reumatskih bolesti, i to naročito reume živaca, te za liječenje navale krvi u jetru, što je bitno da ne dođe do nekroze stanica jetre. Za liječenje probavnih tegoba kao što je proliv, za odstranjivanje glista iz crijeva.

 

Kora drveta koristi se za liječenje malarije, i to povratne malarije sa simptomima groznice, praćeno drhtavicom i visokom temperaturom.

 

Listovi jorgovana se koriste za liječenje groznice i bolesti usta kod djece, kongestije jetre, tegobe probavnog sistema kao što su crijeva (slaba probava i pražnjenje crijeva, proliv), kod tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), kod povišene temperature tijela, kamena u bubregu, visokog krvnog pritiska.

 

Cvjetovi jorgovana koriste se za liječenje kožnih bolesti kao što su osip, opekotine (listove kuhamo dok voda ne pocrni te se dobijena tečnost koristi za obloge), posjekotine, ogrebotine i razne kožne nečistoće, naročito u njezi lica (cvjetove kuhamo u mlijeku te stavljamo obloge na lice), kod tegoba probavnog sustava kao što su zatvor ili nadutost te tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), neuralgije, tegobe očiju (glaukoma – oblog za oči)..

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: