Logotip žabe na prehrambenim proizvodima: Istina iza poplave dezinformacija
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UIstina je mnogo manje senzacionalistična i zapravo vrlo pohvalna

U posljednje vrijeme na ambalažama prehrambenih proizvoda sve češće primjećujemo zelenkastu sliku žabe. Zanimljivo je koliko je ovaj, na prvi pogled, bezazleni simbol izazvao zabrinutost, pa čak i paniku među potrošačima. Iz kojeg razloga? Je li žaba stvarno opasna ili se radi o nizu nesporazuma koji kruže internetom?

Što znači logotip žabe na hrani?

Nedavno su na društvenim mrežama počele kružiti informacije i dezinformacije o logotipu žabe, sugerirajući potrošačima da izbjegavaju proizvode s tim znakom tvrdeći da su povezani s raznim zdravstvenim rizicima. Jedna od dezinformacija je da logotip predstavlja jednu od najotrovnijih životinja na svijetu - zlatnu otrovnu žabu. Druga tvrdnja sugerira da se iza ovog logotipa krije kemikalija atrazin koja čovjeku može promijeniti spol. Treća glasina spominje da proizvodi s ovim logotipom sadrže insekte, i to pogotovo čokolada.

Razotkrivanje misterija

Međutim, istina je mnogo manje senzacionalistična i zapravo vrlo pohvalna. Logotip žabe predstavlja certifikat neprofitne i međunarodne organizacije Rainforest Alliance. Ova organizacija, osnovana 1987. godine, bavi se očuvanjem bioraznolikosti i promicanjem ekološki održivih i društveno pravednih poljoprivrednih i šumarskih praksi.

Zelena žaba koju viđamo na proizvodima je zapravo pečat Rainforest Alliance Sustainable Agriculture Standard, koji obuhvaća kriterije poput ljudskih prava i ekoloških zahtjeva. Kroz ovaj certifikat, potrošači mogu biti sigurni da su proizvodi proizvedeni u skladu s principima održivosti, kako u društvenom tako i ekonomskom i ekološkom smislu.

Dok se dezinformacije šire brzinom svjetlosti, uvijek je korisno zaustaviti se i provjeriti činjenice prije nego što donesemo zaključke. Logotip žabe, daleko od toga da je opasna oznaka, zapravo predstavlja znak održivosti, odgovornosti i brige o planetu.

Index.hr
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: