Masovni otkazi u BiH za vrijeme pandemije
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Najveći broj radnika je iz ugostiteljstva, drvnoprerađivačke industrije, tekstila i sitnih uslužnih djelatnosti

Prave posljedice epidemije korona virusa osjetit ćemo tek u mjesecima koji slijede, a za neke je crna stvarnost već stigla.

 

Nakon što je prema zvaničnim podacima više od 7.000 građana ostalo bez posla zbog pandemije koronavirusa, iz sindikata Federacije i Republike Srpske navode da je većina građana imala ugovore na određeno vrijeme, kao i da broj nezaposlenih i žalbe na nepravilnosti rastu iz dana u dan.

 

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača u srijedu je na konferenciji za novinare kazao da je od početka pandemije koronavirusa oko 7.000 osoba u Federaciji BiH izgubilo poslove.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović kaže da je danas broj osoba koje su dobile otkaz u Federaciji uslijed pandemije viši, kao i da je riječ o broju koji se mijenja iz sata u sat.

“Sa današnjim danom je to cifra oko 10.000 radnika kojima je prekinut ugovor o radu, na način da su ljudima prekinuti ugovori iz razloga što su im poslodavci jednostavno dali prekid ugovora o radu, čak mnogima nisu ispoštovali ni obaveze zakonskog godišnjeg odmora”, kaže on u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Premijer FBiH Fadil Novalić nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima svih parlamentarnih stranaka o okvirnim stabilizacijskim mjerama u Federaciji BiH obećao je da će Vlada subvencionirati poreze i doprinose za sve koji nisu otpuštali radnike.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano