Meksičke vlasti traže odgovore od SAD zbog operacija iz vremena Baraka Obame
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

„Paklene ulice” krive za masakre

Oko 2.000 komada automatskog naoružanja prodato je Meksikancima, kako bi administracija Baraka Obame pratila njihov put do narko-kartela. Ovo oružje upotrebljavano je u masakrima u Sinaloi i Čivavi. Meksičke vlasti traže odgovore od SAD.

Meksičke vlasti spojile su svoje izvještaje i dokumenta koje su objelodanile vlasti u Vašingtonu i došle do zaključka da je ambiciozno zamišljena i jednako slavno propala akcija administracije Baraka Obame predstavljala izvor naoružanja za narko-kartele u Sinaloi i Čivavi, piše meksička „Žornada”.

Operacija „Paklene ulice”, koja je trajala od 2009. do 2011. godine, suštinski je predstavljala nevješt pokušaj Vašingtona da, bez znanja meksičkih vlasti, pusti u promet izvjesnu količinu modernog automatskog naoružanja, kako bi pratila put oružja do šefova narko-kartela.

Prema nalazima koje su objavili meksički mediji, oružje koje je na ovaj način „pušteno” u Meksiko korišćeno je u nekoliko masakra, uključujući ubistvo 22 civila u TlaTlaji 2014. godine, zatim u obračunu kod ranča El Sol gdje su ubijene 42 osobe, dok je snajperska puška kalibra 12,7 milimetara pronađena u arsenalu Hoakima Guzmana, poznatog i pod nadimku El Čapo.

Meksičke vlasti, sadašnje i bivše, tvrde da nisu znale za ovu operaciju, optužujući administraciju Baraka Obame da je cijela akcija izvedena iza njihovih leđa. Vašingtonu će biti upućena diplomatska nota, kojom će biti zatražena objašnjenja.

– To oružje je upotrijebljeno kako bi se izvršila ubistva u Meksiku. Jednom od ovih pušaka ubijen je američki zvaničnik. Pitanje je osjetljivo jer je otkriveno nelegalno miješanje strane države, rekao je meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador.

– Želimo da znamo sve o toj operaciji, želimo da znamo ko je bio umiješan, želimo da znamo da li je postojala saradnja na bilo kojem nivou. Ako nije postajala saradnja, želimo da nam se kaže da je operacija bila nepotrebna i nezakonita, rekao je meksički predsjednik.

Meksički mediji javljaju da će nota Vašingtonu biti upućena već tokom dana, te da će dobri odnosi sa administracijom Donalda Trampa rezultirati valjanim odgovorima.

Zvaničnici Meksika iz vremena kada je ta akcija sprovedena tvrde da nisu znali za američke akcije, uključujući i bivšeg predsejdnika Kalderona Hinohosa, koji tvrdi da je u to vrijeme, u više navrata, tražio od SAD da zaustave pošiljke naoružanja koje su stizale na meksičku teritoriju.

– Nije tačno da je postojao sporazum sa SAD, tražili smo da se talas trgovine oružjem zaustavi, rekao je bivši predsjednik Meksika.

Sa američke strane, operaciju je vodio Biro za alkohol, duvan, oružje i eksplozive, ATF, koji je „puštao” da oružje iz legalnih prodavnica u Arizoni, završi sa meksičke strane granice, nadajući se da će na taj način locirati i uhapsiti šefove narko-kartela.

Nekoliko mjeseci poslije početka ove operacije, američki mediji su javili da agenti ATF-a nemaju predstavu gdje se nalazi tri četvrtine od oko 2.000 komada oružja isporučenih Meksikancima.

Istraga o ovom slučaju počela je u SAD još prije osam godina, ali je tadašnji predsjednik Barak Obama spriječio da istražiteljima bude predočen dio dokumentacije, iako se kasnije ispostavilo da nije imao prava na takav potez. Dokumenta još uvijek nisu dostavljena istražiteljima.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano