MILOMIR SAVČIĆ , predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske: Borci će tek da kažu šta misle o “stvaraocima”
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Svim opštinskim boračkim organizacijama smo poslali inicijativu Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske” za izmjene Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata da se o njoj izjasne.

 

Vjerujem da ćemo vrlo brzo od njih dobiti odgovor i tada će BORS izaći sa zvaničnim stavom, ali uvjeren sam da se borci neće složiti sa inicijativom, kaže predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić.

On objašnjava da je inicijativom predviđeno da se u zakon uvodi posebna kategorija pod nazivom “aktivni učesnici u stvaranju (osnivanju) Republike Srpske”, koji bi imali ista prava kao i boračke kategorije.

- Prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i predsjednik Asocijacije “Stvaraoci RS” Momčilo Krajišnik nazvao me je u ponedjeljak naveče i rekao da će biti sastanak sa predstavnicima parlamentarnih stranaka na kojem će se razgovarati o statusu poslanika prvog saziva. Rekao sam mu da nemam ništa protiv toga - kaže Savčić za “Glas Srpske”.

GLAS: Rekli ste mu da nemate ništa protiv inicijative za izmjene zakona?

SAVČIĆ: Ne. Rekao sam mu načelno da nemam ništa protiv toga da bude riješen njihov status. Inicijativu sam dobio danas (juče) i proslijedili smo je opštinskim boračkim organizacijama.

GLAS: Šta se navodi u inicijativi?

SAVČIĆ: U inicijativi je sadržano ko bi sve trebalo da dobije status “stvaraoca”, a to je posebna priča.

GLAS: I ko bi trebalo da dobije status stvaraoca?

SAVČIĆ: Prema njihovoj inicijativi - svi koji nisu bili borci. Dakle, poslanici, članovi radnih tijela Narodne skupštine, stručna lica za pripremu i sprovođenje akata Skupštine, sudije sudova u RS, zatim članovi Predsjedništva RS, Vlade RS, ministri i njihovi zamjenici, sva izabrana i imenovana lica, odbornici u lokalnim parlamentima, članovi kriznih štabova i organa autonomnih oblasti, potom članovi organa političkih stranaka koje su učestvovale u osnivanju Skupštine srpskog naroda i na kraju svi zaposleni u javnim ustanovama zdravstva, obrazovanja, informisanja i humanitarnim organizacijama koje su osnovale Republika Srpska ili lokalna zajednica.

GLAS: Momčilo Krajišnik je poslije sastanka sa političkim liderima rekao da bi poslanici prvog saziva za pet i po godina, koliko nisu primali platu, trebalo da prime valorizovanu naknadu na osnovu poređenja sa platom današnjih poslanika. Kako to komentarišete?

SAVČIĆ: To će otvoriti niz problema. Šta će sa drugim ljudima koji kažu “pa i mi smo radili cijeli rat, a nismo primali platu”?! Mene je danas u Dubici, gdje sam bio u posjeti borcu kome se pravi kuća, sreo veliki broj boraca sa pitanjem “kada i kako ćemo mi naplatiti svoje”.

Nepromijenjen stav

GLAS: Vi ste prije nekoliko godina bili protiv zakona koji je predviđao da se poslanicima prvog saziva daju određena prava i finansijski benefiti.

SAVČIĆ: Moj stav prema tom pitanju se nije promijenio. Tadašnjem predsjedniku Republike Miloradu Dodiku, koji je predlagao taj zakon, rekao sam da nemam ništa protiv njegovog prijedloga, ali ako se ista takva prava daju borcima.

IZVOR: GLAS SRPSKE

Milomir Savčić, predsjednik boracke organizacije rs, crni bombarder portal

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: