Minja Subota: Dugujemo deci novi Tobogan, a ne takmičenja gde ih žiri ocenjuje!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Minja Subota, koga pamtimo po emisiji na kojoj su odrastale generacije, poslednji „Tobogan“ snimio je pre više od 20 godina!

Autoru kultnog serijala „Muzički tobogan“, Minji Suboti, jako je žao što danas ne postoji sličan program za decu.

Na njegovoj emisiji, koja se prikazavala preko dve decenije, stasavale su generacije, a danas za klince ne postoji ništa slično.

– Trebalo bi nastaviti takav program jer mi to dugujemo deci. Neverovatno mi je da mi to nemamo na televiziji – razočarano priča Minja za Kurir.

 

Iako je bilo pokušaja da se „Tobogan“ vrati na male ekrane, to se nikad nije desilo.

– Za vreme Aleksandra Tijanića snimili smo dve sezone, i to veoma uspešno. Gledaoci su se vratili, nekako je sve izgledalo kao nekad. A onda su rekli da nema sredstava za ‘Tobogan’. Ja u to ne verujem. Šta je za Javni servis da izdvoji novac za jednu emisiju – pita se voditelj.

Mnogi uspešni pevači svoje prve korake napravili su u Toboganu, još kao tinejdžeri. Sigurno se sećate Leontine Vukomanović, Nataše Bekvalac, sestara Kovač.

– Mi nismo tražili ‘wonder kid’, već dete koje lepo peva. Sve što je bilo potrebno jeste da to dete okupi svoje drugare, da izađe na binu i da animira ostale da sa njim igraju i pevaju. Jednostavno, samo to, a ne kao ovo danas – da se dete izdvaja na takmičenjima, pa da ga ocenjuje stručni žiri u Kao scenarista i autor serijala, Minja se trudio da klincima približi poeziju. Svi se sigurno sećaju gostovanja poznatih pesnika kao što su Ljubivoje Ršumović, Mika Antić, Dobrica Erić.

– Osmislio sam način da deca upoznaju te pesnike iz čitanke, da shvate da su to njihovi prijatelji, a ne neki namrgođeni, bradati ljudi koji pišu pesme. Dolazili su nam pesnici iz cele Jugoslavije, makedonski, slovenački, hrvatski. Arsen Dedić je takođe bio u „Toboganu“.

Preko 250 pesama snimljeno je po stihovima pomenutih pesnika, a poznate su i one koje je komponovao Minja.

– Moje su ‘Išli smo u Afriku’, ‘Telefonijada’ i ‘Deca su ukras sveta’, koja se smatra dečijom himnom. To je zaista veliko blago i kad me danas pitaju zašto nema takvih pesama, moj odgovor uvek bude da za dobru pesmu treba dobar stih. Te stihove su pisali najveći pesnici, moji prijatelji, ali njih je, nažalost, ostalo veoma malo – kaže voditelj setno.

IZVOR: KUTAKNET.COM

Minja Subota: Dugujemo deci novi Tobogan, a ne takmičenja gde ih žiri ocenjuje!

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano