MIŠLJENJE JE KAO POLNI ORGAN, SVI GA IMAMO
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Kad su nedavno u Banja Luci, u vrijeme policijskog sata zaustavili guzonjinog sina, na pitanje:''Znate li ko je moj otac?'', vođa patrole mu spremno odgovori: ''To pitaj svoj majku, a meni reci zašto se krećeš u ovo doba?''. Nažalost ovo je samo vic, a bilo bi sjajno da je istina! Pritom sam namjerno odabrao Banja Luku, a ne Sarajevo, jer upravo u RS-u uz obećanja koja dobro zvuče, pandemiju liječe i policijskom represijom. U Sarajevu, Mostaru i ostatku Federacije, pandemiju liječe Fadilom?!

Bez obzira na ovako izdiferencirane pristupe, prosječan građanin iz bilo kog dijela BiH, ima različito  mišljenje o pandemiji. Naravno, ali mišljenje je kao polni organ, svi ga imamo! Relevantne su činjenice, imena, brojke, rezultati...kojih u ovom slučaju nema mnogo, osim u post festum varijanti! Pa ipak stavovi o pandemiji, dijele nas na najmanje tri grupe: teoretičare zavjere koji tvrde da je pandemija izmišljena, paničare u psihozi i pomirljive.

Krenimo redom...Teoretičari zavjere su uvijek nadomak frapantnog otkrića o istini koja nas muči, ali ih u startu handri ime koje s' pravom nose. U svojim teorijama oni su toliko racionalni, da su u neka doba iracionalni, ali vrlo rijetko nacionalni. Misle svojom glavom, a prihvatiće samo ''istinu'' koja im se u datom trenutku idealno uklapa u promišljanje. Zbog toga se teško može desiti da neko iz ove grupe, na pitanje zašto se kreće u vrijeme policijskog sata, odgovori kontrapitanjem: Znaš li ti ko sam ili čiji sam ja? Naime, takvim informacijama raspolažu samo njihove majke, dok su očevi irelevantni. To zna čak i policija!

O paničarima ovaj put ne bih puno, ali nije im lako!

Treća grupa tj.pomirljivi su najbrojniji . Koliko god (ne)razmišljali, oni prihvataju stvari zdravo za gotovo i furaju dalje. Bila to politika, rat ili pandemija korone, njima je gotovo svejedno. Priklanjaju se većini, a dijele se na nacionalnoj osnovi i uglavnom su siromašni. Nemaju mnogo od života, ali važno je da se ne puca! Ovoj grupi uslovno rečeno pripadaju i njihovi politički lideri, jer po logici stvari nemaju gdje drugo. Oni kreiraju i podržavaju nacionalne podjele, ali se od mase izdvajaju na socijalnoj osnovi. Tačnije puni su ko brodovi! Skloni su raznim teorijama, a najčešće i najviše krađi. 

I ko je sad u pravu: teoretičari zavjere, paničari ili pomirljivi? Prije nego što odgovorite, sjetite se ranije pomenute maksime: mišljenje je kao šupak, svi ga imaju!

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor:

daredoslo@yahoo.com