MISTERIOZNA UPALA PLUĆA HARA EVROPSKOM ZEMLJOM: Odnela još jednu žrtvu, naučnici misle da znaju uzrok
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Misteriozna upala pluća u Argentini odnela je četvrtu žrtvu, javljaju lokalni mediji, a broj inficiranih porastao je na 11.

Od devetoro zaraženih, osmoro su zdavstveni radnici, a jedan je pacijent na odeljenju intenzivne nege koji se lečio u privatnoj klinici u Tukumanu - malom regionu severozapadno od prestonice Buenos Ajres.

Iz Ministarstva zdravlja su saopštili da je posledicama bolesti podlegao muškarac star 48 godina.

 

- On je preminuo danas. U pitanju je pacijent sa komorbiditetima, koji je bio hospitalizovan zbog veoma teškog opšteg stanja - naveli su iz Ministarstva.

U Argentini je registrovano još 11 pacijenata sa obostranom upalom pluća, čiji uzrok za sada nije poznat.

Lokalni list La Gaceta de Tucuman pisao je da su uzorci uzeti od pacijenata "pozitivni na legionelu", pozivajući se na nezvanične izvore iz Instituta Malbran u Buenos Ajresu, međutim sa Instituta to još nisu zvanično potvrdili.

 

Bakterije legionele se obično nalaze u slatkovodnim sredinama, kao što su jezera i potoci. Oni mogu izazvati ono što je poznato kao Legionarska bolest, veoma ozbiljnu vrstu atipične pneumonije sa simptomima groznice i akutne infekcije pluća.

Podsetimo, tim iz Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti počeo je da prati slučajeve u Argentini u utorak, a naučnici iz Svetske zdravstvene organizacije takođe motre na situaciju.

 

pluća

pluća

Foto: Shutterstock

- To je očigledno zabrinjavajuće, ali su nam i dalje potrebne ključne informacije o prenosu i nadamo se o osnovnom uzroku - rekao je za The Telegraph profesor Devi Sridar, predsedavajući za globalno zdravlje na Univerzitetu u Edinburgu.

Lokalni zvaničnici takođe ispituju vodu i klimatizaciju u oblasti gde su otkriveni zaraženi zbog mogućeg trovanja.

Prvi pacijent je umro u ponedeljak, a drugi u sredu, nakon što su svi patili od "teškog raspiratornog stanja sa obostranom pneumonijom, veoma sličnoj kovidu".

Prvih šest pacijenata počelo je da pokazuje simptome između 18. i 22. avgusta. Zvaničnici međutim nisu rekli kada su poslednja tri pacijenta počela da pokazuju simptome, ali su dodali da su dve u bolnici na lečenju, a treća je kod kuće gde se prati njeno stanje.

Do nove misteriozne bolesti došlo je dve i po godine nakon što je korona virus počeo da se širi svetom.

Nekoliko drugih bolesti je od tada izazvalo strah od još jedne pandemije, a SAD su nedavno proglasile vanredno stanje zbog majmunskih boginja.

 

Izvor srbijadanas.com

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: