MLATI LJUDE, DIVLJA - a ostaje na slobodi: Zašto Čeda nije uhapšen
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Čedomir Jovanović, lider LDP i (još uvek) poslanik u Narodnoj skupštini, nije uhapšen nakon prijave da je juče na Novom Beogradu pretukao vlasnika Klinike za fizikalnu terapiju “Fizio centar“, jer tužilaštvo u ovom trenutku i dalje čeka izveštaj policije o događaju, kao i stepen povreda koje je pretrpeo oštećeni, saznaje Nova.rs.

Autori: Ivan Milićević – Mihailo Jovićević

“Tužilaštvo još uvek čeka izveštaj policije o događaju, kao i lekarski nalaz o povredama koje je zadobio oštećeni. U zavisnosti od toga biće poznato da li će se uopšte pokretati krivični postupak”, rečeno je u Trećem osnovnom tužilaštvu za naš portal.

Ako tužilaštvo, nakon dobijanja izveštaja, odluči da krivično goni Jovanovića, za njegovo pritvaranje ili makar zadržavanje u trajanju od 48 sati, postoji i prepreka poslaničkog imuniteta koji Jovanović i dalje uživa.

Naime, prema Poslovniku Narodne skupštine Srbije – članovi 252, 253 i 254 poslovnika – “narodni poslanik, u skladu s Ustavom i zakonom, uživa imunitet od dana potvrđivanja do dana prestanka mandata”.

Najpre, treba reći da je Jovanović (koji nije izabran za novi saziv Skupštine) i dalje de jure poslanik Narodne skupštine, s obzirom da novi saziv još nije konstituisan. Zato, on i dalje uživa imunitet.

“Ako se narodni poslanik pozvao na imunitet, ne može da bude pritvoren, niti protiv njega može da se vodi krivični ili drugi postupak u kome se može izreći kazna zatvora, bez odobrenja Narodne skupštine”, piše u Poslovniku.

Šta ako tužilaštvo ipak želi da ga pritvori?

U tom slučaju, zahtev za odobrenje određivanja pritvora za narodnog poslanika i zahtev za odobrenje pokretanja krivičnog postupka ili drugog postupka u kome se može izreći kazna zatvora,kaže poslovnik, nadležni organ (tužilaštvo) podnosi predsedniku Narodne skupštine, koji ga upućuje Odboru za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.

 

“Odbor je dužan da svoj izveštaj, sa predlogom odluke, podnese Narodnoj skupštini”, navodi se u Poslovniku. Nije do kraja jasno kako bi se ovakav proces održao u ovom međuvremenu, dok stari saziv Skupštine nema puni legitimitet, a novi – ne postoji.

IZVOR: NOVA RS

cedomir-ceda-jovanovic-intervju_140616_RAS-foto-zoran-loncarevic-041-725x483.jpg

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano