MUŠKARCA PROGLASILI MRTVIM, OSAM GODINA KASNIJE GA VIDELI ŽIVOG: Njegov slučaj niko ne ume da objasni - Večna misterija
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UProdavac posuđa iz Akrona u Ohaju nestao je 1957. a osam godina kasnije je pronađen u Čikagu. Muškarac se opšte nije sećao pređašnjeg života.

Lorens Džozef Bajder, prodavac posuđa iz Akrona u Ohaju, nestao je 15. marta 1957. godine nakon što je otišao na jezero Eri da peca. 

Tog dana bilo je izdato meteorološko upozorenje na oluju, ali se Lari, kako su zvali Lorensa, nije na njih obazirao jer je bio iskusan pecaroš. Pre odlaska se pozdravio sa svojom suprugom, a nakon isplovljavanja ga niko više nije video. Nekoliko sati kasnije kraj je pogodila snažna oluja, a Larijev čamac pronađen je sutradan. 

Imao je manja oštećenja i jedno veslo je nestalo. Svi su zaključili da je Lorens poginuo u oluji. Jezero je pretraženo ali njegovo telo nikad nije pronađeno, ali se to nikome nije činilo čudno. Činjenica da je nestali imao problema sa poreskom, kao i pozamašan dug od skoro 20 hiljada dolara, nisu pobudili pažnju policije i svi su se saglasili - u pitanju je bila strašna nesreća i velika tragedija.

Iza Lorensa je ostalo troje dece i trudna supruga. Javnost i prijatelje malo je utešila vest da će udovica primiti skoro 40 hiljada dolara životnog osiguranja i da će joj to pomoći da, iako sada sama sa velikom porodicom, nastavi dalje. Međutim, osam godina kasnije porodični prijatelj prilikom posete Čikagu ugledao je čoveka koji je neverovatno ličio na Lorensa. 

“Dvojnik” se zvao Džon Fric Džonson, bio je poznati televizijski i radijski voditelj iz Omahe, česti komentator rvanja i pobednik brojnih takmičenja u streljaštvu. Bio je oženjen i imao je dvoje dece - jedno biološko i jedno usvojeno. Samo godinu dana ranije otkriven mu je tumor iza levog oka nakon čega je izgubio oko i nosio je povez.

Porodični prijatelj nije mogao da prestane da misli na tog čoveka. Posle nekog vremena doveo je Larijevu nećaku u Čikago. Zajedno su pronašli Džonsona i otvoreno ga pitali: “Da li ste vi Lorens Džozef Bejder koji je nestao pre osam godina?"

Džonson se nasmejao. Rekao je da ne zna ko je Bejder, da je odrastao u sirotištu i da je proveo 14 godina u vojsci pre nego što se preselio u Omahu. Ipak, pristao je na davanje otisaka prstiju koji su bili upoređeni sa onima koje je Lorens Džozef Bejder ostavio prilikom služenja vojske. Rezultati su se poklopili.

 

Slučaj je bio neverovatan! Tim psihijatara je deset dana pregledao Bejdera/Džonsona. Njihov zaključak je bio jasan - slučajevi amnezije u trajanju od nekoliko godina, u kojima je osoba “popunila vreme” koje nedostaje lažnim sećanjima, retki su, ali ne i nezapamćeni. Druga struja psihijatara spekulisala je da je tumor možda bio odgovoran za Bejderov gubitak pamćenja.

Kako bilo, i jedni i drugi bili su saglasni - Lari se zaista nije sećao svog prethodnog života i nije folirao! Bez obzira na mišljenje stručnjaka, javnost je bila ubeđena da je u pitanju bila neka prevara. Ponovo je isplivala priča o Bejderovim dugovanjima u trenutku nestanka, kao i činjenici da je porodica dobila veliku premiju na osnovu njegove “smrti”. Izgubio je posao na televiziji, kao i dobar deo prijatelja koje je stakao u svom “drugom životu” koji su ga svi odreda proglasili prevarantom i lažovom.

Bejderovo pojavljivanje izazvalo je mnogo problema za Meri Lu, njegovu prvu ženu. Izgubila je pravo na socijalnu pomoć koju je primala od njegovog nestanka. Osiguranje je tražilo da vrati novac koji je dobila. Morala je da raskine nedavno objavljenu veridbu.

Ni Bejderova druga žena nije bolje prošla - kako je on već bio u braku u trenutku venčanja sa njom, njihova zajednica proglašena je nevažećom. Ipak, za razliku od Meri Lu, koja nije želela da sa mužem više ima ikakav kontakt i ubrzo je tražila razvod, druga gospođa Bejder/Džonson rešila je da ostane uz supruga bez obzira na sve.

Na kraju, svaku dalju istragu ovog bizarnog slučaja prekinula je smrt… ovoga puta prava! Maligni tumor koji je koštao Bejdera oka vratio se u još zloćudnijoj i težoj formi i on je preminuo 16. septembra 1966. u bolnici u Omahi. Bilo mu je nepunih 40 godina. Da li je bila u pitanju prevara ili se Lorens Džozef Bejder zaista punih osam godina nije sećao ko je zapravo bio, ostalo je misterija sve do današnjeg dana.

 

 

(MONDO/Istorijski zabavnik)
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: