Na Antarktici se pojavio zeleni snijeg vidljiv čak i iz svemira
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

I ove su godine na Antarktici zabilježene neobično visoke temperature, nakon što je rekordni toplotni udar punih devet dana ‘pržio’ sjeverni dio kontinenta.

Naučnici upozoravaju da će se s porastom temperatura zbog klimatskih promjena širiti i ‘zeleni snijeg’ na Antarktici koji nastaje zbog povećanog cvjetanja algi.

Zahvaljujući satelitskim snimkama s Antarktike iz ljeta 2017. i 2019. naučnici su mogli posmatrati proces cvjetanja mikroskopskih algi koje su se raširile preko snježnih površina Antarktike, prenosi CNN.

– Više bi temperature mogle algama stvoriti pogodnije uslove za rast – kažu istraživači koji su istraživanje časopisa Nature Communications objasnili da je zelena snježna alga inače mikroskopska kad je se pojedinačno posmatra, ali u toplijim uslovima ona simultano raste i širi se, pa prekriveni snijeg postaje jarko zelen i može se vidjeti čak i iz svemira.

Takve su nakupine algi istraživači i posmatrali uz pomoć satelita Evropske svemirske agencije, a vidi ih se duž Antarktike, najviše u ‘toplijim’ predjelima južne polutke gdje je prosječna temperatura tokom ljetnih mjeseci – od novembra do februara – malo iznad nule stepeni C.

Ove su zime tamo isto zabilježili neobično visoke temperature, nakon što je rekordni toplotni udar devet punih dana ‘pržio’ sjeverni vrh kontinenta.

– Kako se Antarktika zagrijava, masa snježnih algi će se povećati, a zbog njihovog reflektiranja sunčeve svjetlosti i snijeg će se brže topiti – rekli su naučnici, koji se boje da bi mali otoci oko Antarktika mogli izgubiti svoj ljetni snježni pokrivač.

(Tuzlanski.ba)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: