NA KURBAN BAJRAM MESO SE DELI NA TRI DELA! Evo kako muslimani širom sveta slave jedan od svojih NAJVEĆIH PRAZNIKA!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Muslimani širom sveta slave jedan od svojih najvećih praznika koji sa sobom nosi i niz običaja koji se i dan danas poštuju. U skoro svim domovima prinosi se žrtva, tačnije zaklan je kurban a to je u većini slučajeva jagnje ili tele.

- Pradeda je klao kurban, a taj običaj se kod svih nas prenosi sa kolena na koleno. Tako je i danas. Meso se deli na tri dela, jedan za nas, drugi za sirotinju, a treći za komšije koji su druge vere. Ovde kod nas nema granica, živimo zajedno od kad znamo za sebe i sve praznike proslavljamo jedni sa drugima - rekao je za RINU, Šerif Fazlić iz Prijepolja.

Ova četiri praznična dana su vreme velikog pomirenja i praštanja. Kurban bajram počinje dva meseca i deset dana posle Ramazana, a prvi dan se određuje prema pojavljivanju Mladog meseca. Proslavlja se  četiri dana i naziva se hadžijski jer se u Meki završava glavno godišnje hodočašće.

- Više nego ikada pre ili posle, u nekim drugim danima, muslimani su tokom ovog praznika spremni na praštanje, pomirenje, solidarnost i sve ostalo što uzvišeni Alah i islam od njih traže. U naredna četiri dana muslimanski domovi biće puni razumevanja za komšije, prijatelje ali i siromahe”, naveo je Nadir Dacić, glavni imam medžlisa islamske zajednice u Prijepolju.

Kurban-bajram ili praznik žrtve svake godine pada u različito vreme, jer je islamska lunarna godina za oko 11 dana kraća od one iz gregorijanskog kalendara.

Izvor: Informer

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: