Najčešći razlozi lošeg zadaha i kako ga se riješiti
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Loš zadah, poznat i kao halitoza, može biti doživotno stanje zbog kojeg se osobe mogu osjećati neugodno. Također može ugroziti društveni, ljubavni i vaš seksualni život.

Anna Middleton, ortodontica, za mirror.co.uk. otkrila je najčešće razloge lošeg daha i kako ga se riješiti.

Nedovoljno vode

Dehidracija može uzrokovati loš dah jer bakterije koje žive u ustima imaju tendenciju da se množe kako usta isušuju. To dovodi do smanjenja sline koja djeluje kao tampon za usta. Voda za piće može smanjiti loš zadah jer tijekom rutinskog četkanja ispirate čestice hrane. Uvijek držite bočicu vode za višekratnu upotrebu sa sobom i nastojte piti 2 litre dnevno.

Stres

U stresnim vremenima možda ste previše zaokupljeni time da jedete dobro ili pijete dovoljno vode, što može dovesti do suhih usta i lošeg daha. Također možete disati kroz usta, a ne kroz nos, još jedan uzrok suhih usta. A postoji poveznica između stresa i bolesti desni. Ostanite hidrirani i upravljajte stresom vježbama joge i disanja.

Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata

Kada smanjite unos ugljikohidrata i povećate unos bjelančevina, tijelo se prije svega nalazi na zalihama masti i vaše tijelo razgrađuje masti za energiju, stvarajući ketone. Jedan od njih je aceton koji može učiniti da vaš dah miriše na sredstvo za uklanjanje laka na noktima. Razgovarajte s nutricionistom o svojoj prehrani ili posjetite liječnika opće prakse.

Hrkanje

Kad spavamo, proizvodnja sline smanjuje se, usta postaju suha i dobivamo 'jutarnji dah'. Ako hrčete, možete imati ozbiljno isušivanje usta zbog disanja kroz usta, a ne kroz nos. Potražite u ljekarni uređaje protiv hrkanja i pitajte liječnika opće prakse.

Kava

Kava ima vrlo jak miris, ali kofein u kavi može uzrokovati loš zadah. Suši usta, što omogućava napredovanju bakterija. Tada se bakterije lijepe za jezik, desni, zube i unutrašnjost obraza, što može dovesti do lošeg zadaha. Također je moguće da ako stavljate mlijeko u kavu, problem se može pogoršati, jer mlijeko potiče rast bakterija. Odlučite se za čaj ili pijte vodu nakon kave i koristite bombone ili žvakaće gume bez šećera.

Alkohol

Alkohol je diuretik, što znači da vas dehidrira i isušuje usta. Smanjenje sline ograničava sposobnost vaših usta da se same očiste, uzrokujući razvoj bakterija. Alkohol također može potaknuti refluks kiseline, zbog čega želučana kiselina prodire u grlo i ta kiselina ima miris. Pokušajte ne prekoračiti tjednu količinu preporučenih alkoholnih jedinica, koja je za muškarce i žene 14, piše Večernji list.

(N1)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: