Najlepši nacionalni parkovi na Balkanu
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Ljubitelji prirode i putovanja, evo nečega u čemu ćete sigurno uživati - 6 najlepših nacionalnih parkova na prostru Balkana

Nacionalni Park Triglav, Slovenia

riglav je ime dobio po najvišoj planini koja se nalazi u samom centru parka, tako da kao što već možete pretpostaviti, park je idealan za izletnike i penjače. Pored planine, preporučujemo posetu spektakularnoj klisuri Vingtar i slapovima Savice kao dve glavne atrakcije koje svakako ne biste smeli propustiti. Ako imate dodatnog vremena, obavezno posetite Blejsko jezero, smešteno u Julijskim Alpama, gde možete da se osvežite i kupite ili jednostavno uživate u prelepoj prirodi.

Valley in the Triglav National Park, Julian Alps, Slovenia

Nacionalni Park Plitvićko jezero, Hrvatska

Plitvička jezera smatraju se jednim od najljepših nacionalnih parkova ne samo u Hrvatskoj, već i u cijeloj Evropi. To je najstariji hrvatski nacionalni park poznat po svojim veličanstvenim slapovima koji se spajaju u kristalno čista jezera - od njih 16, tačnije. Zbog jedinstvenosti i prirodnih ljepota nacionalnog parka, Plitvička jezera su uvrštena na UNESCO-ovu listu svjetske baštine 1979. Park takođe ima bogatu floru i faunu, te neke posebne vrste poput smeđeg medvjeda i risa. Iako biste možda želeli da se okupate u ovim divnim jezerima, nemojte. Zabranjeno je pecanje ribe u jezerima, kao i paljenje vatre i kampovanje.

The waterfalls of Plitvice National Park

Nacionalni Park  Una, Bosna i Hecegovina

Nacionalni park Una jedan je od tri nacionalna parka u Bosni i Hercegovini, nakon Kozare i Sutjeske, a najmlađi je otkad je osnovan 2008. godine. U kulturnom smislu, ovaj nacionalni park je nasljeđe brojnih arheoloških nalazišta i ruševina srednjovjekovnih dvoraca. Najznačajniji među njima je verovatno dvorac Ostrovica, smešten na strmom brežuljku sa pogledom na divnu reku Unu. Oni koji vole ekstremnije aktivnosti mogu se prijaviti na rafting ili vožnju kajakom po rijeci Una, od Štrbačkog buka do naselja Lohovo. Evo jedne zanimljive činjenice - ako se zovete Una, samo pokažite svoju ličnu kartu na ulazu i nećete morati da plaćate ulaznicu!

Una National Park

Nacionalni Park Sutjeska, Bosna i Hercegovina

Na jugoistoku Bosne i Hercegovine nalazi se nacionalni park Sutjeska - dom poslednje postojeće evropske prašume. Ljudi uglavnom posećuju Sutjesku radi planinarenja i vožnje biciklom. Planinarske staze mogu biti prilično dugačke, čak do 22 kilometra, tako da se dobro pripremite i ponesite puno vode i odgovarajuće opreme. Dobre vesti za kampere, kampovanje na području nacionalnog parka je dozvoljeno, ali za plaćanje šatora morate platiti malu naknadu.

Sutjeska WW2 monument in Bosnia and Herzegovina

Nacionalni Park Durmitor, Crna Gora

Nalazi se na sjeverozapadnom dijelu zemlje, dijelom se proteže uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom. Pored redovnog planinarenja i penjanja, posetioci mogu da skijaju i u lokalnom selu Žabljak, koje tokom zime postaje skijalište za meštane. Nacionalni park Durmitor omogućava ribolov tokom letnje sezone, a vama je dozvoljeno da ulovite 3 ribe - dovoljno da napravite svoje ukusno riblje jelo!

Black Lake (Crno Jezero) in Durmitor - Montenegro

Nacionalni Park Skadarsko jezero, Crna Gora

Nacionalni park Skadarsko jezero je najposećeniji od pet nacionalnih parkova u Crnoj Gori. Jezero je zapravo granica između Albanije i Crne Gore. Park je osnovan 1983. godine, a kasnije 1996. godine dodan je na Svetsku listu močvarnih područja od međunarodnog značaja. Lokalci vole da kažu da je jezero stvoreno od suza iz vile, što nije tako teško poverovati, jer je ovo jezero zaista spektakularno. Speleološke ture su takođe prilično popularne, posebno one do pećina Lipe i Oboda. Topla voda jezera odlična je za kupanje - najpopularnija je plaža u Murićima, koja se nalazi veoma blizu granice sa Albanijom.

Lake Skadar National Park, Montenegro

www.CrniBombarder.com - Budi u toku -

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: