Najnovija omikron varijanta korona virusa mogla bi da bude najgora do sada?
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Najnovija podvarijanta omikrona najsličnija je delta soju.

Britanski "The Sun" piše da bi najnovija podvarijanta omikrona koja se širi Velikom Britanijom mogla da bude najgora varijanta do sada.

BA.5 pokreće letnji talas kovida-19, a američki lekar Erik Topol izrazio je zabrinutost zbog njegove mogućnosti probijanja imuniteta i prenosivosti. Doktor kaže kako podvarijanta BA.5 ima daleko bolju sposobnost ulaska u ćelije, što objašnjava zašto je ova verzija virusa izazvala mnogo problema.

 

Ne samo što pripada porodici omikrona već ima sličnost sa delta sojem koji je ispoljavao teže simptome i veće stope hospitalizacije.

- Međutim, brojne studije do sada su pokazale kako omikron izaziva blaže oblike bolesti. Stoga je prerano reći da li će varijanta BA.5 izazivati teže kliničke slike, ali to se može očekivati zbog njene osobine infektivnosti ćelija nalik na delta soj – kazao je dr Topol.

Dr Topol je dodao da je teško definisati koliko će nova podvarijanta omikrona da bude opsna u poređenju sa prethodnim sojevima budući da postoji "zid imuniteta".

On kaže da je podvarijanta BA.5 omikrona do sada najsličnija delta soju, a i dalje je najefikasniji vid zaštite nošenje maski, distanca, provetravanje prostorija, ventilacija i vakcinacija.

Broj slučajeva zaraženih korona virusom je u porastu i u Evropi, Aziji i Americi, a Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je taj broj skočio za 30 odsto u poslednje dve nedelje.

 

Izvor: Telegraf

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: