NATO ČLANICA SE UMEŠALA, ŠALJU UKRAJINI VELIKU ISPORUKU: Kijev najavio totalno uništenje, čeka se odgovor Rusije
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Rakete koje će Danska isporučiti Ukrajini su namenjene da pomognu u "odbrani ukrajinske obale“.

Danska će Ukrajini dostaviti neodređeni broj protivbrodskih raketa i lansera Harpun, saopštio je u ponedeljak američki ministar odbrane Lojd Ostin. Prošlonedeljne glasine o isporukama navele su Kijev da izjavi da će SAD pomoći Ukrajini da "uništi“ rusku flotu, što je odlazeći portparol Pentagona negirao.

Zvanično, rakete su namenjene da pomognu u "odbrani ukrajinske obale“, prema rečima Ostina Pored raketa koje je isporučila Danska, Češka je obećala i jurišne helikoptere, tenkove i višecevne raketne sisteme (MLRS). Kijev je tražio artiljeriju velikog dometa, tenkove i oklopna vozila, kao i dronove, navodi Ostin.

Boingov A/U/RGM-84 Harpun je standardna protivbrodska raketa američke mornarice, sa procenjenim dometom od oko 300 kilometara. Ima aktivno radarsko navođenje, a kada stigne do cilja, može da izvede "iskačući“ manevar i da udari odozgo. Harpuni se obično lansiraju sa površinskih plovila ili jurišnih aviona, ali se lanseri mogu ukloniti sa brodova za upotrebu na kopnu, što izgleda da je ono što Danska namerava da uradi.

Prošle nedelje, Rojters je izvestio da Pentagon razmatra da pošalje Ukrajini ili Harpune ili Naval Strike rakete (NSM), direktno ili preko "evropskog saveznika“. 

Priča je izazvala kontroverzu kada je savetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Anton Geraščenko napisao na Tviteru da SAD "pripremaju plan za uništavanje Crnomorske flote“, misleći na ruske pomorske snage koje se trenutno nalaze kod ukrajinske obale.

SAD su posvetile još 40 milijardi dolara vojne pomoći Kijevu, uključujući isporuke oružja, uprkos strahovima nekih evropskih saveznika da bi to moglo da uvuče NATO u direktnu konfrontaciju sa Rusijom. Moskva je više puta upozoravala alijansu da će se sve isporuke oružja i zaliha u Ukrajinu smatrati legitimnim vojnim ciljevima. Rusija izvodi vazdušne udare i napade krstarećim raketama na ukrajinske objekte za snabdevanje.

Prošlog meseca Pentagon je tvrdio da je pružio obaveštajne podatke koji su pomogli Ukrajini da pokrene raketni napad na rusku krstaricu Moskva, vodeću brod Crnomorske flote. Prema Kijevu i Vašingtonu, Ukrajinci su ispalili dve rakete Neptun koje su pogodile brod, koji je na kraju potonuo. Ruska mornarica saopštila je da je Moskva izgubljena dok je vučena u luku u olujnom moru, nakon što je eksplozija municije na brodu izazvala požar.

(MONDO)

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano