Neke od prepoznatljivosti Beča
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Sjedište Rimskog carstva, Hazburške i Austrougarske monarhije i danas pokazuje svoju historiju na svakom koraku, od carske palate Hofburg, palate Schönbrunn, do palate Belvedere. 

U centru Austrijske prestonica nalazi se katedrala Stephansdom, te brojni spomenici koji su na listi svjetske kulturne baštine. Najznačajnija vjerska zgrada u Beču, katedrala svetog Stefana svjedočila je mnogim važnim događajima u historiji i  postala je jedan od najprepoznatljivijih simbola grad.

Kao počast izumitelju štamparije, u blizini Stephansdom-a, nalazi se spomenik Johannes-u Gutenberg-u. Ukrašen je grbom, raznim simbolima i latinskom poslovicom, "Post nubila phoebus" - "Nakon oblaka, dolazi sunce". Revolucionarna štamparija Gutenberg-a štampala je Bibliju Gutenberg, prvu važnu knjigu koja je masovno širila naučne informacije, razvoj renesanse.

U Beču se nalazi i zanimljiv "umjetnički sat" Kunstuhr iz 1914., koji je smješten na najstarijem trgu Beča, Hoher Markt i predstavlja tipičan dizajn modernog stila. Sat je napravljen prema planovima Franz-a Matsch-a, kao izvanredno umjetničko djelo. Bakrene figure predstavljaju poznate ličnosti iz austrijske historije, poput Marije Terezije i Josepha Haydna, a u dvanaest sati svih dvanaest figura jednom prođe kroz sat.

20191221_094044_001.jpg

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: