NEMAČKA UPUTILA JASNU "PRETNJU" SRBIJI! Sankcije Rusiji ili ostajete bez para iz EU
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UNemački Bundestag traži da se državama kandidatima za članstvo u EU koje odbijaju da uvedu sankcije Rusiji oteža pristup evropskim fondovima.

Nemačka ne prestaje da pritiska Srbiju da uvede sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini, a poslanici Bundestaga su pred Beograd postavili direktnu ucenu: ili uvedite sankcije ili više nema para iz EU!

Nemački parlament traži od Brisela da se državama kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji koje odbijaju da uvedu sankcije Moskvi oteža pristup evropskim fondovima!?! Iako se u nemačkom dokumentu ne pominje direktno Srbija, jasno je da se ucena odnosi na Beograd jer je naša država jedina 'zemlja kandidat' koja još nije politički zaratila sa Rusijom.

Tačka 19

Bundestag je, kako prenosi portal "Juropijan Vestern Balkans" (EWB), ovaj dokument pod nazivom "Odbrana mira i slobode u Evropi - sveobuhvatna podrška Ukrajini" predložio još početkom maja.

 

- Bundestag je dao smernice vladi Nemačke za vođenje spoljne politike i pozicije unutar EU kada su u pitanju najnovija dešavanja u Ukrajini. Iako se u dokumentu poimence ne navodi Srbija, jedino će Beograd morati da brine brigu o fondovima EU jer je Srbija jedina država kandidat sa Zapadnog Balkana koja se nije uskladila sa sankcijama Rusiji. U tački 19 poslanici Bundestaga pozvali su vladu da unutar institucija EU predloži i preispita pomoć iz pretpristupnih fondova za kandidate za članstvo - navodi portal EWB.

ALEKSANDAR BOCAN-HARČENKO, RUSKI AMBASADOR

Moskva se nada da Srbija neće promeniti stav o neuvođenju sankcija Rusiji. Sankcije nisu prijateljski korak, posebno ne sankcije ovih dimenzija.

Komentarišući ove informacije, šefica Odbora za finansije i republički budžet Aleksandra Tomić kaže da ovo jeste najava najdirektnijih oblika političkog pritiska na Srbiju i predsednika Vučića.

 

- Nemačka, odnosno Evropa, uskratila bi nam razvoj, ali bi i sebe lišila brojnih ekonomskih benefita koje ima u trgovinskoj razmeni sa našom državom. Nemačke firme u Srbiji zapošljavaju više od 70.000 ljudi, a naša međusobna trgovinska razmena iznosi više od pet milijardi evra. U ekonomiji su ovakve političke odluke uvek dvosmerne ulice. Nadamo se da će postojati dovoljno razuma kod političkih evropskih elita i da će definisati političke odluke koje će imati najmanje štete po ekonomije zemalja Zapadnog Balkana, ali i EU - naglašava Tomićeva.

Politika ucena

Politikolog Aleksandar Pavić ocenjuje da je potpuno očekivano da iz EU stižu ekonomske, sad već i otvorene, ucene.

- Pristup raznim evrofondovima biće otežan svima u EU i izvan nje, jer taj savez tone u doboku ekonomsku i socijalnu krizu zbog sulude politike sankcija protiv Rusije. Za 'privilegiju' da se ukrca na EU brod koji tone Srbiji se 'velikodušno' nudi da se odrekne vekovnog saveznika koji štiti pravni status KiM unutar Srbije i Republike Srpske unutar Dejtonskog sporazuma. Zauzvrat, Evropa ne nudi apsolutno ništa - samo 'moguće' članstvo jednog dana, a možda ni tada... Ako Srbija uvede sankcije Rusiji, ona će zapravo sebi uvesti sankcije, jer bez komparativno jefitinijeg ruskog gasa Srbija postaje mnogo manje privlačna za investitore, uključujući i one iz Nemačke - ističe Pavić.

Brojke
400 NEMAČKIH FIRMI POSLUJE U SRBIJI
76.000 RADNIKA ZAPOŠLJAVAJU
72 % IZVOZA SRBIJE IDE U NEMAČKU
61 % NEMAČKIH INVESTICIJA NA ZAPADNOM BALKANU JE U SRBIJI
antrfile
Ekonomski odnosi Srbije i Nemačke
2020. / 2021.
Spoljnotrgovinska razmena 5.318.293 / 6.514.219
Izvoz 2.196.608 / 2.743.289
Uvoz 3.121.685 / 3.770.930
napomena: Iznosi su u evrima, podaci PKS

 

 
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: