Nemački poslanici: Crna Gora je mafijaška država kao Kosovo
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Šef spoljnopolitičkog odbora poslaničke grupe AfD u nemačkom Bundestagu Armin-Paulus Hampel i član spoljnopolitičkog Odbora Bundestaga Valdemar Herd upozorili su da se u Crnoj Gori krši minimalni standard svakog demokratskog ponašanja i da je slično Kosovu, kako su ocenili, država postala "mafijaški plen".

Nemački poslanici u saopštenju za javnost ističu da činjenica da je EU bez reakcije na izuzetno napetu situaciju u Crnoj Gori, koju, prema njegovim rečima i Nemačka ignoriše, generiše novi izvor problema na Balkanu.

- Sve više i više mafijaških struktura okuplja se u Crnoj Gori. Tamošnja vlada suzbija svu opoziciju i sve više krši minimalne standarde svakog demokratskog ponašanja. Slično Kosovu, mafijaški sistem je državu za plen odabrao. Pod vođstvom predsednika Đukanovića - koga još nazivaju i 'kumom Podgorice' (NZZ) - zemlja je mutirala u Eldorado narko kartela i pranja novca. Dosad ga je tolerisao Zapad, jer mu je protivljenje Beogradu i članstvo zemlje u NATO bilo važnije. Nemački ministar spoljnih poslova, koji je nedavno posetio Balkan, čini se da ne procenjuje na odgovarajući način situaciju u Crnoj Gori, niti je voljan da interveniše sa evropskim partnerima - rekao je Hampel.

Kako se u saopštenju navodi, sem opozicionih političara, i predstavnici crkve su takođe u fokusu crnogorske vlade. Ističe se da se "državni progon Srpske pravoslavne crkve" dešava u zemlji kandidatu za članstvo u EU, i ti, kako se dodaje, hapšenjem i zastrašivanjem sveštenika i crkvenih velikodostojnika.

- I to u zemlji u kojoj više od 70 odsto ljudi pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi - naglašeno je u saopštenju.

Herd, koji je i šef Interparlamentarne komisije za ljudska prava, ocenio je da je zakonsko ograničavanje imovinskih SPC, nešto što podseća na praksu komunističkih sistema.

- Politička agenda vlade Crne Gore prema Pravoslavnoj crkvi je krajnje upitna, ako ne i diskriminatorna. Usvajanjem takozvanog zakona o religiji otvara se ograničavanje imovinskih prava Srpske pravoslavne crkve. Takve prakse su inače poznate samo u komunističkim sistemima. Licemerno ponašanje Brisela pokazuje da država kandidat za EU trenutno donosi takav zakon u autoritarnom stilu, a da je EU ne kritikuje. Pritom se EU predstavlja kao veliki zagovornik ljudskih prava - rekao je Herd.

IZVOR: REPUBLIKA

N1 Pressing: Milo Đukanović (19.6.2019.) | N1 BA

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: