Nestašica kondoma prijeti enormnom porastu nataliteta na Filipinima
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Restriktivne mjere uvedene zbog pandemije koronavirusa, kao što su samoizolacija i deficit kondoma, na Filipinima bi mogle dovesti do ogromnog skoka novorođenih beba, piše The Guardian.

Očekuje se da će stopa nataliteta u ovoj državi porasti najviše u posljednje dvije decenije. Zbog striktnog pridržavanja mjerama zabrane, građani se u pojedinim dijelovima zemlje suočavaju s deficitom kontraceptivne zaštite.

 

Mnoge namirnice su, uslijed uvođenja restriktivnih mjera, u deficitu, što je slučaj i sa kondomima, kontraceptivnim pilulama i sl. Zbog toga, prema istraživanju tamošnjih naučnika, neplanirane trudnoće bi mogle dovesti do enormnog skoka novorođenih beba, a, za narednu godinu predviđa se rođenje preko 200.000 djece.

 

“Prije uvođenja samoizolacije, postojale su određene zalihe raznoraznih namirnica poput lijekova koje su se vremenom istrošile. Slična situacija je s kondomima i drugim oblicima kontraceptivne zaštite”, istakli su predstavnici filipinskog nevladinog sektora.

 

Ova država s većinskim katoličkim stanovništvom suočila se s više od 35.000 oboljelih i više od 1.200 preminulih osoba.

 

Također, prema predviđanjima Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija, kao jedna od mogućih posljedica pandemije predviđa se i globalni porast nataliteta.

izvor:Klix.ba

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: