Nijedan pčelar nije zaražen koronavirusom
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Pčelari su gotovo svakodnevno izloženi ubodima pčela, što značajno doprinosi vitalnosti i jačanju imunološkog sistema.

Tokom jedne sezone pčelarenja ubode ih barem stotinjak pčela, što uz svakodnevno udisanje propolisa doprinosi pravilnom radu imunološkog sistema.

Prema najnovijim istraživanjima Međunarodnog centra za praćenje virusa, na Univerzitetu John Hopkins iz Baltimora SAD, u koje su bili uključeni i naučnici iz provincije Hubei iz Kine, a kasnije su se pridružili i naučnici referentnog centra za COVID-19 iz Holandije, došlo se do zaključka da pčelinji otrov, kojim su pčelari izloženi svakodnevnim ubodima, štiti od koronavirusa.

U isto vrijeme i ugledni hrvatski naučnik na području pčelarstva, prof. dr. Nikola Kezić, proveo je anketu među pčelarima iz nama susjednih zemalja, o oboljelim pčelarima od korona virusa i do sada među stotinama ispitanika nije ustanovljen niti jedan oboljeli.

Osim toga istraživanja kineskih naučnika, provedeno na 5.115 pčelara u samom Wuhanu, epicentru epidemije, pokazali su da nijedan nije obolio od korone virusa.

U svojim istraživanjima išli su toliko daleko da su 121 ispitanika koji su prethodno bili na apitoksinoterapiji (terapija pčelinjim otrovom – ubodima pčela), izložili potvrđenim slučajevima – kontakt s oboljelim pacijentima i članovima obitelji i niko se od njih nije zarazio virusom COVID-19.

Za pretpostaviti je da su pčelari otporniji na novi virus ili su potpuno rezistentni na njega. U isto vrijeme provedeno je istraživanje o utjecaju propolisa u jačanju imunološkog sistema kod ljudi, u kojem su međuostalim pokazali njegovo antivirusno djelovanje.

Otprije je poznato da je propolis prirodni antibiotik i antiseptik, koji se koristi kod dezinfekcije usne šupljine i dišnih putova.

„Niti jedan pčelar ne može izbjeći ubode pčela, a poznato je da pčelinji otrov djeluje kao vrlo jak imunomodulator. Upravo pčelinji otrov stvara u organizmu uslove u virološkom sistemu da lakše prebrodi izloženosti agensima“, kaže prof. Kezić, koji je uvjeren da pčelari imaju jači imunitet, a samim time su i manje izloženi virusnim oboljenjima.

Sinaj Bulimbašić, pčelar/radio hrt

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
јул 19, 2022, 10:33 пре подне - Iskoni
јул 15, 2022, 9:45 пре подне - Iskoni
јул 14, 2022, 10:54 пре подне - swatch info
јул 14, 2022, 9:01 пре подне - Jole
Autor: