NJEMAČKA: Donosimo koje zanimanje je najplaćenije, gdje su plaće najviše, koje tvrtke plaćaju više…
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U             

  Liječnička profesija je još uvijek jedna od najplaćenijih profesija u Njemačkoj s godišnjim primanjima od prosječno 92.300 eura. To pokazuje najnovije njemačko izvješću o plaćama StepStone 2020, prenosi portal Fenix-magazin.de

 

 

Kada je riječ o plaćama, liječnik prima godišnje 92.300 eura, financijski stručnjak 76.400, pravnika 70.000, bankar 65.000, inženjer 64.500 i savjetnik za upravljanje 63.900 eura.

 

Osim plaće, liječnici su po reputaciji među vodećima zanimanjima u očima stanovništva. Ali liječnička je profesija povezana s visokom razinom odgovornosti, što također pridonosi njihovu ugledu.

 

 

 Prema istom izvješću StepStonea, pravnici i inženjeri također zarađuju značajnu mjesečnu plaću, koja je jedan od najvažnijih čimbenika pri odabiru posla mladih ljudi, a na tu plaću znatno utječe visoki stupanj odgovornosti te stručno znanje.

 

Uz već spomenuta zanimanja, među one koji zarađuju visoke plaće su i kod onih sa zanimanja u industriji automobila, bankarstvu, kemijsko i farmaceutskoj industriji te zrakoplovstvu i trgovini široke potrošnje.

 

Prema studiji StepStone, bruto prosjek plaća u Njemačkoj iznosi 58.800 eura. Osobe s odgovornošću za ljudske resurse godišnje primaju oko 24.000 eura više od zaposlenika koji imaju manje odgovorne poslove. Menadžeri imaju prihod od 74.400 eura.

 

Plaće u Njemačkoj: Tvrtke najviše plaćaju u Hessenu

 

Studija također uspoređuje zaradu ovisno o regijama. Zaposleni u južnoj Njemačkoj zarađuju iznad prosjeka. Međutim, najveće plaće su u Hessenu gdje je bruto prosjek plaća 64.300 eura. Po tom izvješću, Hessen imao oko 9 posto veće plaće iznad njemačkog prosjeka, a grad Frankfurtu na Majni ima čak 21 posto više plaće od tog prosjeka.

 

Nakon Hessena, prosjek najvećih plaća koje isplaćuju poslodavci su u Bavarskoj (62.200 eura) i Baden-Württembergu (61.700 eura).

 

Ta raspodjela ogleda se i u prva tri najveća grada tih regija: Frankfurt na Majni (71.000 eura) je na prvom mjestu ispred Münchena (67.400 eura) i Stuttgarta (66.400 eura). ”

 

Naravno, usporedba plaća nije moguća bez usporedbe troškova života koji su opet najveći u Hessenu i južnoj Njemačkoj (Bavarska i B-W).

 

Plaće u Njemačkoj: Veće tvrtke plaćaju više

 

Plaća ne ovisi samo o branši, već i o veličini tvrtke. Velike korporacije s više od 10.000 zaposlenih u prosjeku isplaćuju 27 posto veću plaću od prosječne bruto plaće od 58.800 eura – tvrtke s 5.000 do 10.000 zaposlenih isplaćuju oko 17 posto veće plaće od prosjeka.

 

Općenito, plaća raste s iskustvom tijekom profesionalnog života djelatnika. Akademska obuka i odgovornost osoblja također igraju stvarnu ulogu na visinu plaće.

 

U izvješću StepStone 2020 analizirano je 128 tisuća plaća, a one su prikupljene od listopada 2018. do listopada 2019. godine. Podaci se odnose na rad sa punim radnim vremenom, prenosi portal

 

Fenix-magazin/IM/ Fenix-magazin.de
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: