Norveška Crnoj Gori donirala deset respiratora
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Kraljevina Norveška donirala je Crnoj Gori deset respiratora za jačanje spremnosti u borbi protiv pandemije virusa COVID-19. Ova medicinska oprema vrijedna 188.000 eura poslužiće i za osnaživanje zdravstvenog sistema, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti Milutin Simović se zahvalio Kraljevini Norveškoj i njenoj Ambasadi na vrijednoj donaciji, koja će dodatno učvrstiti spremnost zdravstvenog sistema Crne Gore da se dalje sa uspjehom bori protiv epidemije korona virusa i odgovori izazovima koji će biti pred nama u slučaju narednih talasa epidemije.

Simović je, kako se navodi,  zahvalio Kancelariji Ujedinjenih nacija za projektne usluge – UNOPS na saradnji i koordinaciji u realizaciji donacije

“Ovo je dobar dan za Norvešku i Crnu Goru u zajedničkoj borbi protiv virusa COVID-19, koji se brzo proširio u gotovo svim djelovima svijeta, što je preopteretilo i najotpornije zdravstvene sisteme. Zato treba da se fokusiramo na viskokvalitetne bolničke uslove, posebno u jedinicama za intenzivnu njegu. Veoma mi je drago što smo kroz povećanje kapaciteta ovih jedinica mogli da pomognemo Crnoj Gori u borbi protiv pandemije, i njenim naporima da sačuva živote. Zato je naš prioritet bila nabavka kliničkih respiratora za podršku pacijentima u kritičnom stanju. Norveška ima viskorazvijene kapacitete da brzo odgovori na krize i katastrofe kroz alociranje sredstava za medicinske potrebe. Ponosan sam i sretan što smo uspjeli da pružimo značajna sredstva Crnoj Gori u riješavanju efekata ove krize, kao čin solidarnosti”, rekao je ambasador Kraljevine Norveške Jorn Eugen Jelsta, navodi se u saopštenju.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge – UNOPS sprovela je, kako objašnjavaju, proces javne nabavke i isporučila medicinsku opremu, u skladu sa Nacionalnim Planom za spremnost i odgovor Crne Gore na COVID-19, a koji su razvili Vlada Crne Gore i tim UN agencija u Crnoj Gori predvođen Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

Vijesti

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano