NOVA GRANICA ZA ODLAZAK U PENZIJU! Od 1. januara se menja uslov za žene
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Žene u Srbiji će od 1. januara 2023. godine moći da idu u penziju sa navršene 63 godine i šest meseca života

Žene u Srbiji će od 1. januara 2023. godine moći da idu u penziju sa navršene 63 godine i šest meseca života.

Staro tj. aktuelno pravilo Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju za žene je da mogu da idu u penziju ako navrše 63 godine i 4 meseca života. Kada se radi o muškarcima i uslovima za penzionisanje, za sada se neće menjati pa njima granica za odlazak u penziju ostaje da je potrebno da napune 65 godina.

Prema odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, starosna granica za žene pomera se svake godine kako bi došlo do izjednačavanja godina života žena i muškaraca. Od 2014. godine se za žene svakog 1. januara menjaju uslovi za penziju i to po pravilu da se starosna granica pomera u rasponu od dva meseca do šest meseci godišnje. Tako će biti sve do 2032. godine kad će žene moći da idu u penziju sa 65 godina starosti kao muškarci.

Nova pravila važe i ukoliko građani žele da idu u prevremenu penziju, a promena se odnosi i na muškarce i na žene. Ove godine muškarci mogu da idu u prevremenu penziju sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci života, a žene sa 39 godina i osam meseci staža osiguranja i najmanje 59 godina života.

Od 1. januara 2023. godine muškarci će u prevremenu penziju moći da idu sa ravno 60 godina života i 40 godina staža. Kod žena će takođe biti potrebno 40 godina staža, ali nešto manje godina života - 59 godina i šest meseci. Od 2024. godine i za prevremenu penziju pripadnici oba pola biće izjednačeni jer će se od tada starosna granica za žene pomeriti za šest meseci, odnosno na 60 godina života.

Ono što je jednako za oba pola jeste pravilo po kome i muškarci i žene mogu redovno da se penzionišu sa 45 godina staža bez obzira na starost. Uslov je, naravno, da su im poslodavci sve vreme tokom tog perioda redovno uplaćivali doprinose. Potreban broj godina radnog staža ostaje isti i iznosi minimum 15 godina.

(MONDO)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: