Novi Zeland je zemlja koja se najuspješnije nosi sa korona virusom, evo kako
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Novi Zeland je jedna od najuspješnijih zemalja, koja ne samo da je usporila, već "smrvila" koronu. Novi Zeland do sada ima 1.200 zaraženih i jednog preminulog, a skoro 300 ljudi se oporavilo. Po tome je jedna od najuspješnijih zemalja, koja ne samo da je usporila, već i uništila virus, a tajna Novog Zelanda je u dvije odluke koje su sprovedene veoma brzo - zatvaranju granica i uvođenju karantina.

Karantin na Novom Zelandu podrazumijeva da građani rade samo ono što je neophodno, mogu da se šetaju i voze bicikl, ali u svom komšiluku, u prodavnicama su udaljeni najmanje metar od drugih i ulaze jedan po jedan, škole su zatvorene, odlazak na plaže je zabranjen, a Novozelanđanima je poručeno da ne rade ništa što bi moglo da optereti hitne službe. Stroge mjere koje je uvela premijerka Džasinda Ardern pokazale su rezultat već poslije dvije nedjelje, piše Vašington post.

Broj novih slučajeva je u padu, iako je povećan broj testiranih, a posljednjih dana bilježi se i veći broj oporavljenih nego zaraženih tokom 24 sata. Do sada je preminula jedna osoba, starija žena koja je imala i druga oboljenja, a četvoro je u teškom stanju.

Međutim, premijerka ne odustaje od čvrste ruke kada je borba protiv virusa korona u pitanju, iako su moguća manja popuštanja tokom uskršnjih praznika.

Njena namjera je da Novi Zeland sprovede četvoronedjeljni karantin, dva puta po 14 dana inkubacije virusa korona, prije nego što ozbiljno popusti mjere.

Novozelandska "čelična lejdi" je i inicirala ovako stroge mjere, u čemu je dobila podršku i drugih, od opozicije, do samih građana.

A sve je moglo da izgleda mnogo drugačije, da se premijerka nije u svoju zemlju vratila iz Јužne Koreje dok je u toj zemlji epidemija bila u punoj snazi prije mjesec dana.

Ardernova je bila šokirana jer joj na novozelandskom aerodromu nisu izmjerili temperaturu, već je samo dobila uputstvo da bude u samoizolaciji 14 dana.

Ubrzo je uslijedilo zatvaranje granica, a Ardern je onda predložila plan za borbu protiv epidemije u četiri faze, u kojoj je posljednja bila potpuni karantin. Međutim, poslije konsultacija sa stručnjacima i drugim uticajnim osobama, među kojima su političari i privrednici, Vlada je uvela opšti karantin.

Novozelanđani su bili uplašeni eskalacijom koja se već događala u Italiji i Španiji, a svi su se složili da će do zatvaranja svakako doći, prije ili kasnije.

Zbog toga su riješili da karantin uspostave što prije, kako se kriza ne bi odužila.

Građanima je saopšteno da imaju 48 sati da se pripreme, a slijedilo im je da ostanu kod kuće, osim ako se ne bave najvažnijim poslovima, poput zdravstva ili policije, ili moraju da odu do prodavnice. Takođe, dozvoljena im je rekreacija, ali samo u blizini kuće i uz društvenu distancu.

Par sati prije početka opšteg karantina, svim građanima stigao je SMS sa porukom “Ponašajte se kao da imate Kovid 19, to će spasiti živote“.

One koji nisu poštovali mjere, policija je rastjerivala sa javnih površina, a bilo je i nekih incidenata, poput onog kada je ministar zdravlja otišao na plažu da vozi bicikl, a potom sam za sebe zbog toga rekao da je - idiot.

Novozelanđani su ozbiljno prihvatili mjere, a građani su policiji prijavljivali one koji ih ne poštuju.

Premijerkine mjere podržala je i najjača stranka opozicije, pa je jedinstvo građana i političara dalo rezultate.

Tako sada dnevni broj zaraženih pada iz dana u dan, a nema ni mnogo lokalnog prenošenja bolesti.

Mjere su podržali i pohvalili i stručnjaci, kao što je Majkl Bejker, profesor na Univerzitetu Otago, koji je rekao da ne pristup Novog Zelanda bio drugačiji od ostalih zemalja.

- Dok su zapadne zemlje pokušavale da uspore širenje bolesti i izravnaju krivu broja oboljelih, Novi Zeland je epidemiju u potpunosti suzbio - rekao je on.

Prednost Novog Zelanda je što lako može da zatvori granice, a sa svojih pet miliona stanovnika nije gusto naseljen. Sada je izazov kako zadržati da se bolest ne vrati kada karantin bude završen dok ne bude razvijena vakcina.

Ardern je rekla da razmatraju da poslije vraćanja života u normalu uvedu obavezan karantin za sve koji ulaze u zemlju.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: