O OVOM SPOMENIKU U SRBIJI PRIČA CEO SVET: Ne postoji NIŠTA SLIČNO na celoj planeti! (FOTO)
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UČačani su još 1934. godine pokazali da poštuju junake koji su izginuli za njihovu slobodu, ne zaboravljajući pritom ni neprijateljske žrtve.

U gradu na Moravi već osam decenija postoji jedinstven spomenik koji je posvećen ljudima svih veroispovesti koji su stradali u periodu od 1912. do 1918. godine pokazujući da su sve žrtve jednake bez obzira u kog Boga veruju. U znak zahvalnosti američke ambasade Srbiji, urađen je novi spot u okviru kampanje "Vi ste svet" koji je posvećen upravo Čačku i ovoj nesvakidašnjoj građevini.

“Tu počivaju ostaci 920 vojnika, oko 650 je srpskih i oko 260 čeških, nemačkih i austrijskih. Iznad spomen – kosturnice i večne kuće na spomeniku se nalaze i obeležja četiri konfesije: pravoslavni i katolički krst, islamski polumesec i Davidova zvezda”, rekla je za agenciju RINA Lela Pavlović, direktorka Istorisjog arhiva u Čačku.

 

Čačani su još 1934. godine pokazali da poštuju junake koji su izginuli za njihovu slobodu, ne zaboravljajući pritom ni neprijateljske žrtve.

O OVOM SPOMENIKU U SRBIJI PRIČA CEO SVET: Ne postoji NIŠTA SLIČNO na celoj planeti! (FOTO)foto: RINA

“To je spomenik protiv rata, spomenik koji treba da pomiri te ljude koji su bili krvni neprijatelji bez ikakavog važnog razloga i da ih makar u smrti ujedine”, izjavio je RINU istoričar Miloš Timotijević.

Ideju za podizanje spomenika pokrenile su žene Čačka, samo osam godina nakon završetka Velikog rata, a spomenik je otkrio kraljev izaslanik Oskar Časki.

“Tog 31. decembra 1934. godine Čačak je ugostio osam predstavnika amabasada svih zaraćenih strana koji su došli da se poklone žrtvama”, rekla je Lela Pavlović.

O OVOM SPOMENIKU U SRBIJI PRIČA CEO SVET: Ne postoji NIŠTA SLIČNO na celoj planeti! (FOTO)foto: RINA

Ovaj spomenik oskrnavljen je samo jednom, na početku Drugog svetskog rata kada su Nemci naredili da se sa spomenika skinu Davidova zvezda i islamski polumesec. Oba znaka obnovljena su tek 2007. godine u okviru memorijala Nadežda Petrović, kada je spomeniku vraćen prvobitan izgled.

Čačani još uvek na ovom mestu pale voštanicu u znak sećanja na žrtve svih ratova i ratnika koji su umrli, svaki za svoju otadzbinu.

izvor: espreso
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: