Obilježeno 25 godina od egzodusa Srba iz Sanskog Mosta
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Simboličnim spuštanjem vijenaca i cvijeća u rijeku Sanu sa gradskog mosta u Prijedoru obilježeno je 25 godina od egzodusa oko 27.000 Srba iz Sanskog Mosta.
 
Prijedor - sjećanje na egzodus - Foto: SRNA
Prijedor - sjećanje na egzodus
Foto: SRNA

Među okupljenima na gradskom mostu bilo i Sanjana koji su se prisjetili teških dana, a jedan od njih je i Radoslav Rašljić koji je rekao kako se desilo sve mnogo brzo i da su morali bježati sa malom djecom.

- Bilo nas je šestoro i eto sad sam se smjestio ovdje u Gomjenici. Uspomene su teške, vrijeme liječi sve i preboljelo se, bar oni koji nisu izgubili svoje najmilije - rekao je Rašljić.

Sanski Most jedna je od 13 opština koje su do kasnog ljeta i jeseni 1995. godine bile u sastavu Republike Srpske.

Oktobarskih dana 1995. godine iz zapadnokrajiških opština nasilno je protjerano više od 120.000 Srba.

- Ti ljudi su raseljeni po cijelom svijetu, a svi bi voljeli da se vrate na svoje ognjište, bar u posjetu. Međutim, tamo nema razumijevanja za ove ljude - rekla je predsjednik prijedorske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zdravka Karlica.

Karlica je istakla da srpski povratnici i dalje nemaju struje, iako je i prošle godine apelovano da se odnos prema njima promijeni.

- Prošle godine smo sa ovog mjesta uputili apel da se ponašaju prema našim povratnicima kao mi prema njihovim u Prijedoru, međutim, stanje je neprimijenjeno - naglasila je Karlica.

Zamjenik načelnika opštine Oštra Luka Dragan Mastikosa izjavio je da se ovim okupljanjem još jednom ukazuje na egzodus Srba 1995. godine.

- Ako mi ne obilježavamo ovaj događaj i ne obraćamo pažnju na to, svi će na nas zaboraviti. Ukazujemo na to da se i na našoj strani desio egzodus - rekao je Mastokosa.

On je ukazao na neke podatke prema kojima je 1995. godine u Sanskom Mostu bilo 28 500 Srba, a sada se prema nekim podacima tamo nalazi njih oko 1 000. "Praktično, tamo živi oko 300 stanovnika. Mi smo protjerani iz Sanskog Mosta", dodao je Mastikosa.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš rekao je da je Prijedor primio mnoge stanovnike i izbjeglice sa područja Sanskog Mosta.

izvor: rtrs

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: