Obrt u slučaju koji je potresao Srbiju: Porodici Savić vraćena usvojena djevojčica
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Na danas održanoj konferenciji za medije ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević saopštio je javnosti odluku da usvojiteljima Borisavu i Biljani Savić bude vraćena djevojčica koju im je Centar za socijalni rad u Subotici oduzeo 8. juna.

Kao razlog oduzimanja djeteta navedena je prevelika razlika u godinama između nje i usvojiteljke, poslije čega je smijenjena direktorka te ustanove, a predmet preuzet od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku.

U trenutku usvajanja trogodišnje djevojčice, što je bilo u oktobru prethodne godine, usvojiteljka Biljana imala je 51 godinu, čime je razlika između njih dvije bila veća od predviđene maksimalne od 45 godina.

Centar za socijalni rad u Subotici dao je Savićima na usvajanje trogodišnju djevojčicu oktobra prošle godine, da bi je poslije 8 meseci oduzeo.

Djevojčica je data u hraniteljsku porodicu, a kao razlog oduzimanja djeteta navodi se prevelika razlika u godinama između nje i usvojiteljke.

Ta razlika, prema Porodičnom zakonu, ne smije biti manja od 18 godina, ali ni veća od 45, što jeste slučaj sa Biljanom i djevojčicom koja je njoj i njenom suprugu data na usvajanje.

Ipak, u ovom Zakonu se navodi i da izuzetno ministar zadužen za porodičnu zaštitu može dozvoliti usvojenje van ovih granica, ako je to u najboljem interesu deteta.

Kako su rekli iz Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost, o nezakonitostima prilikom postupka usvajanja saznali su od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Slučaj mora biti rijеšеn na zakonit način, u najboljеm intеrеsu djеtеta i nikako drugačijе. Bićе dеtaljno analiziran i ispitan od stranе MUP-a, a svi koji su učеstvovali u kršеnju propisa i zakona bićе kažnjеni. Nеma privilеgovanih i svako mora da odgovara za svojе postupkе - rеkao jе tada ministar za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđеvić.

On je krajem prošle nedelje smijenio direktorku Centra za socijalni rad u Subotici i preuzeo cijeli predmet od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, prenose beogradski mediji.

Izovr: Blic

Usvojena devojčica vraćena porodici Savić - B92.net

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: