OČAJNIČKI MOLI DA GA PUSTE: Haradinaj prvi put u sudnici - ne priznajem sud i tražim slobodu
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Odbrana je tražila da se sve optužbe odbace i da se Haradinaj pusti na slobodu. Advokat Haradinaja Bas Mertes je rekao da ovaj sud nema nadležnosti za ove optužbe, jer on sudi za ratne zločine.

Predsednik Udruženja veterana tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Nasim Smajl Haradinaj pojavio se u sudnici Specijalnog suda u Hagu, prvi put posle hapšenja zbog osnovane sumnje da je krivično odgovoran za zastrašivanje tokom krivičnog postupka, odmazdu i povredu tajnosti podataka.

HARADINAJ DANAS PRED HAŠKIM SUDOM: Postoji veliki razlog da ostane iza rešetaka- Ne prihvatam hapšenje i privođenje, iako je ono izvedeno korektno - rekao je Haradinaj. - Ne priznajem ovaj sud i verujem da je rok koji je vama određen, da trajete pet godina, već istekao u avgustu. Političari u našoj zemlji su zbog svojih džepova su pustili da se ovaj sud formira. Ako me osudite i na kaznu od 500.000 evra, ne možete da učinite ništa što će promeniti moje mišljenje. Kada sam imao 15 godina prvi put sam bio u zavtoru, jer mi je kršeno pravo da se slobodno izražavam.

U razlozima za hapšenje navedeno je da je održao tri konferencije za novinare 7. 16. i 22. septembra, na kojima je distribuirao i medijima stavio na raspolaganje poverljive i zaštićene informacije, koje se tiču rada Specijalnog tužilaštva, a među kojima s imena, lični podaci potencijalnih svedoka, adrese stanovanje i podaci. To je, sumnja se, učinio sa ciljem da se svedoci uzdrže od pružanja istinitih informacija, da se spreči njihovo svedočenje i da se ona izlože potencijalnoj opasnosti. On je, kako je navedeno, uhapšen kako ne bi ponovio delo, za koje ima i "motiv i sredstva".

 
 

Predstavnik Tužilaštva rekao je da će optužnica biti podneta u što kraćem roku. Trenutno prikupljaju izjave brojnih svedoka koji su rekli da se osećaju ugroženi i uplašeni i da im je prećeno. Takođe, analiziraju računare i kamere, kako bi prikupili što više dokumenata.

Odbrana je tražila da se sve optužbe odbace i da se Haradinaj pusti na slobodu. Advokat Haradinaja Bas Mertes je rekao da ovaj sud nema nadležnosti za ove optužbe, jer on sudi za ratne zločine.

Iz Tužilštva su odgovorili da će do petka odgovoriti na ovaj zahtev.

 

Inače, Haradinaj, kao i sekretar udruženja Hisni Gucati, uhapšeni su pošto je nepoznati mladić, u tri navrata, doneo dosijee sa podacima iz Specijalnog suda i predao ih njima. 
izvor srbija danas
Nasim Haradinaj

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: