OD MARTA SE VIŠE OD 6.000 SRBA JAVILO PSIHIJATRU ZBOG KORONE! Doktor Marić tvrdi: Neki hoće da ZARADE na muci!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević", od sredine marta do danas javilo se 6.500 građana sa različitim pitanjima u vezi sa virusom kovid-19, izjavila je direktorka te ustanove Ivana Stašević Karličić. Najviše tražili informacije o samom virusu, ali su postavljali pitanja i u vezi sa mentalnim smetnjama.

Nesanica, anksioznost i strahovi samo su neke od posledica epidemije.

 

Ovim povodom kontaktirali smo dr Jovana Marića, psihijatra i pitali ga kako Srbi podnose vanredne okolnosti u kojima se nalazimo.

- Mislim da većina moje struke u tome vidi priliku da se istakne i dodatno zaradi. Za razliku od njih, smataram da je čovek je prilagodljivo biće i da ima snažne mehanizme odbrane. Mi Srbi, imamo izvanredne adaptacione sposobnosti.

Prema njegovim rečima, neizvesnost je gora od svake izvesnosti.

- Naravno, biće svega. I strahova i anskioznosti, ali je ipak najgora je neizvesnost u kojoj nas drže. Da li će biti drugog talasa na jesen? Hoće li do tada biti napravljena vakcina, samo su neka od pitanja pomoću kojih nas drže u neizvesnosti.

Ali, mi Srbi imamo tu poslovicu "što me ne ubije to me ojača". Dosta smo trpeljiv narod.

Profesor dr Jovan Marić, smatra da u svemu ovome možemo naučiti mnogo o sebi i svojim bližnjima.

- Kriza je šansa za sazrevanja čoveka. U kriznim situacijama čovek uči lekcije, ima priliku da razbije svoj ego trip i prevaziđe strahove. Za vreme karantina, bilo je manje nasilja. Bilo smo sami ili sa porodicom.

Kako kaže, loši brakovi, loše veze i odnosi su pucali, ali smo imali i priliku da budemo više sa onima koji nas vole i koje volimo. 

- Davno sam pitao osamdesetogodišnjake i devedesetogodišnjake, kojima je ostalo svega šest meseci života, za čim najviše žale u svom dugom, prolaznom životu. Skoro svi su mi dali isti odgovor, rekavši da najviše žale što nisu bili duže sa onima koje vole i koji ih vole. 

Profesor doktor Jovan Marić, zaključuje da su oni sa kojima delimo najviše ljubavi članovi naše porodice i dodaje:

- Cela ova situacija sa koronavirusom pruža nam priliku da budemo više sa onima koji nas vole i koje volimo. 

izvor: espreso

OD MARTA SE VIŠE OD 6.000 SRBA JAVILO PSIHIJATRU ZBOG KORONE! Doktor Marić tvrdi: Neki hoće da ZARADE na muci!

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: