ODMOR ZA DUŠU - MANASTIR KARNO KOD SREBRENICE
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Manastir Pokrova Presvete Bogorodice, Karno kod Srebrenice

Manastir Pokrova Presvete Bogorodice, Karno kod Srebrenice057&oe=5F3E90AF

Na mjestu današnjeg hrama po predanju se nalazio manastir iz Nemanjićkog perioda, predpostavlja se da je to bila zadužbina kralja Dragutina. Taj manastir je najvjerovatnije stradao u vrijeme dolaska osmanlija u ove krajeve. Na lokaciji Kupres na Crnom Vrhu, na mjestu poznatom kao „Crkvina“, nalazio se hram koji je porušen takođe u vrijeme osmanlijske najezde. Danas je to mjesto obilježeno Časnim Krstom. Nekih četristo metara od tog lokaliteta podignuta je spomen česma četvorici mučenika ubijenih 9. maja 1992. godine od strane muslimana.

Gradnja današnjeg hrama Pokrova Presvete Bogorodice započeta je 1893. godine, a završena je 1896. godine i  osvetio ga je mitropolit Nikolaj (Mandić). Sazidan je od kamena i prekriven limom. Na hram je dozidan zvonik 1925. godine, a zvono je darovao Kralj Aleksandar Karađorđević. Majstori su bili čuveni osaćanski neimari, koje je i Knjaz Miloš Obrenović pozivao da grade i zidaju po slobodnoj Srbiji.

Ovaj hram je nekoliko puta stradao i obnavljan. Najprije je ruinirani hram obnovio proto Tihomir Mitrović 1956. godine, da bi zbog nastalih oštećenja u teškom nevremenu 1973. godine čekao na obnovu do 1979. godine. U Odbrambeno-otadžbinskom ratu 1992. godine hram je opljačkan i zapaljen, skinut je  krov, a sav inventar uništen. Tom prilikom je izgorio i ikonostas sa vrijednim ikonama. Sve ovo su učinile muslimanske vojne snage iz Srebrenice. Obnovljen je i saniran da se u njemu može bogoslužiti 1996. godine. Na stogodišnjicu hrama Episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije je hram proglasio za manastir pokrova Presvete Bogorodice. Manastirski život počinje dolaskom jeromonaha Luke (Babića), koji za kratko vrijeme zajedno sa narodom podiže konak i započinje obnovu hrama i podiže spomen bistu svešteniku Bobanu Lazareviću, koji je stradao 1992. godine.

Dok je ovo bio parohijski hram u njemu su službovali: Drago Urošević, Srpko Dabić, sveštenik Josip, Simo Đurić, jeromonah Nikolaj Egić, Dimitrije Blažić, Miodrag Đorđević, Tihomir Mitrović, Ranko Jotić, jeromonah Nikodim Novaković, Todor Tomić, Đoko Jović i Dimitrije Krsmanović.

Bratstvo:

Arhimandrit Luka (Babić): rođen je 10. maja 1972. godine u Bugojnu. Srednju mašinsku školu u Bugojnu završio je 1991. godine. Monaški postrig primio je 28. avgusta 2004. godine u manastiru Tvrdoš od strane Episkopa zapadnoameričkog Maksima. Rukopoložen je u čin jerođakona 3. septembra, a u čin jeromonaha 4. septembra 2009. godine. Odlikovan je činom sinđela 20. aprila 2012. godine od strane Episkopa Vasilija. Sabrat manastira je od 1. februara 2011. godine. Njegovo Preosveštenstvo gospodin Hrizostom, Episkop zvorničko-tuzlanski, 14. februara 2015. godine,  je sinđela Luku Babića unaprijedio u čin arhimandrita i promovisao u nastojatelja ove drevne obitelji koja iz pepela istorije stradanja izrasta i obnavlja svoju veliku duhovnu misiju i ulogu.

Kako do manastira?

Manastir Karno se nalazi 25 kilometara južno od Srebrenice, Republika Srpska, BiH. Manastir je posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice, a samo ime je dobio po istoimenom selu u kome se nalazi. Crkva koja je proglašena Manastirom 1998. godine, sagrađena je 1896. godine.

Do Manastira se može doći iz pravca Srbrenice, Republika Srpska; kao i iz pravca Bajine Bašte (Republika Srbija), putem koji vodi preko Skelana ka Srebrenici, posle dvadesetak kilometara se skreće u selo Karno.

Izvor: Birač Danas - Blog

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: