Ombudsman Srbije pokrenuo postupak kontrole rada policije tokom protesta
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Kancelarija Zaštitnika građana Srbije saopštila je da je ombudsman Zoran Pašalić pokrenuo postupak kontrole zakonitosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) tokom protesta ispred Skupštine Srbije u utorak uveče i proveru navoda da je policija upotrebila prekomernu silu.

Zaštitnik je saopštio da je postupak pokrenuo na sopstvenu inicijativu, a da će zakonitost i pravilnost rada MUP-a biti utvrđena na osnovu informacija i video zapisa u medijima na kojima se vidi postupanje policijskih službenika tokom protesta u noći izmedju 7. i 8. jula ispred i u okolini Narodne skupštine.

Radi utvrdjivanja svih činjenica i okolnosti predstavnici Stručne službe Zaštitnika građana u sredu idu u nenajavljenu posetu Policijskoj upravi za Grad Beograd, kako bi razgovarali sa svim privedenim licima, razgovaraju sa nadležnima i upoznaju se sa relevantnom dokumentacijom koja se odnosi na sve činjenice i okolnosti u noći protesta, saopšteno je iz kancelarije Ombudsmana.

Takođe će, na osnovu člana 101 i 241 Zakona o prekršajima koji se tiču javnosti rada sudova, prisutvovati današnjim sudjenjima u Prekršajnom sudu u Beogradu, dok će u narednom periodu neposredno pratiti zdravstveno stanje svih povredjenih na protestu.

"Nacionalni mehanizam za prevenciju torture (NPM) i Odeljenje za hitno postupanje Zaštitnika građana pratiće ubuduće, na licu mesta, postupanje policije na sličnim događajima i direktno beležiti eventualne nezakonitosti u radu", navodi se u saopštenju.

Zaštitnik građana podsetio je da pravo na fizički integritet i ljudsko dostojanstvo spadaju u osnovna ljudska prava, zbog čega je i Srbija obavezna da sprovodi aktivnosti i mere usmerene na unapredjenje stanja u ovoj oblasti.

"Zaštitnik građana poziva pripadnike MUP-a da policijska ovlašćenja i mere prinude primenjuju na način koji obezbeđuje puno poštovanje prava na nepovredivost psihičkog i fizičkog integriteta i da preduzmu sve raspoložive mere u cilju sprečavanja nastanka bilo kog oblika nasilja", stoji u saopštenju.

Osuđujući svaki vid nasilja, Zaštitnik građana apelovao je i na građane, učesnike, svih okupljanja i protesta u Srbiji da na miran i dostojanstven način iskazuju svoje stavove, bez sukoba sa službenim licima i uništavanja imovine.

Istovremeno ih poziva da se obrate Zaštitniku građana u slučaju povrede njihovih Ustavom i zakonima zagarantovanim pravima, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, na demonstracijama u Beogradu, održanim nakon najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će od petka do ponedeljka ponovo biti uveden policijski čas, došlo je duličnih nereda u kojima su povređeni i demonstranti i pripadnici policije.

Na konferenciji za medije u sredu Vučić je izjavio da će konačnu odluku o uvođenju policijskog časa narednog vikenda u četvrtak doneti vlada Srbije i da možda neće biti višednevne zabrane kretanja koja je najavljena, ali da će svakako biti mera restrikcije.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor:

86.452012000