ORBAN UDARIO NA HRVATSKU: Da nam nisu uzeli more…
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

​“Oni koji imaju more i luke, mogu doneti naftu na tankerima. Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku“, rekao je Viktor Orban

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen juče se sastala s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Povod je mađarsko protivljenje zajedničkom embargu Unije na rusku naftu. Fon der Lajen je nakon sastanka rekla da je ostvaren napredak i da su razjašnjena neka pitanja s Orbanom.

„Napredovali smo, ali još ima posla“, dodala je, što zapravo znači da još uvek nije postignut nikakav konkretan dogovor s Mađarskom.

 

Ta zemlja svoj pristanak na šesti evropski paket sankcija Moskvi garantuje da će imati osiguranu nabavku energenata ako se uvede embargo na kupovinu ruske nafte.

„Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku“

Kako je pojasnio jedan evropski diplomata za France Presse, Mađarska bi za sigurno snabdevanje naftom trebala da ima novi naftovod koji bi je povezao s Hrvatskom, koja ima pristup moru. Zato traži garancije da će se Zagreb angažovati na izgradnji te infrastrukture, kao i garancije o evropskim finansijskim sredstvima.

„Oni koji imaju more i luke, mogu doneti naftu na tankerima. Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku“, rekao je Orban u radijskom intervjuu, referirajući se na hrvatsku obalu koja je nekad bila pod Ugarskom, prenosi Politico.

Mađarska najveći protivnik

Podsetimo, svih 27 članica mora biti jednoglasno da bi se sankcije uvele. U predlogu sankcija navode se određena izuzeća, ali i Slovačka i Mađarska ih smatraju nedovoljnim. Mađarska je zemlja koja se najžešće protivi evropskom embargu na rusku naftu i već je zatražila za sebe odlaganje na pet godina.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto rekao je u ponedeljak uveče da Mađarska ne može da prihvati predloženi paket evropskih sankcija Rusiji dok se njeni strahovi ne reše.

Premijer Orban ranije je rekao da bi predlog Komisije imao učinak „atomske bombe za Mađarsku“.

„Uništio bi našu stabilno energetsko snabdevanje“, dodao je.

izvor: (informer.rs/b92.net/index.hr/srbijajavlja.rs)

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano