OSMANI ZA CNN: Optužila Vučića za napade na severu Kosova, pa izbegla odgovor o formiranju ZSO!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UKosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je za CNN da je Kosovo napadnuto i da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji, kako se, kaže, ne bi ponovila aneksija po uzoru na Krim.

Osmani je, u intervjuu sa Kristijanom Amanpur, koja je juče razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sve vreme insistirala na „agresiji Srbije na Kosovo“, ne odgovarajući na jasna pitanja o obavezi uspostavljanja ZSO i drugih dogovora iz dijaloga.

Ona je rekla da Kosovo nema potvrdu o povlačenju Vojske Srbije sa administrativne linije.

„Radimo zajedno sa saveznicima u dobijanju potvrde o povlačenju. Veoma je bitno da se podvuče da se Kosovo suočava sa do sada neviđenim bezbednosnim izazovom, odnosno agresijom. Imali smo jasan akt agresije od suseda Srbije. Sprovele su ga paravojne formacije. Ta agresija je pripremana, sa ciljem aneksije po uzoru na Krim“, tvrdi Osmani dodajući da je Kosovo to uspelo da spreči sa saveznicima, prenosi Kosovo onlajn.

Optužila je Srbiju da namerava dalje da destabilizuje Kosovo, kako bi omogućilo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da otvori novi front u Evropi.

„Nećemo to dozvoliti. Treba taj pokušaj zaustaviti sankcionisanjem Srbije. Ako ne bude bilo sankcija Srbija će biti ohrabrena da dalje nastavi sa nasiljem i to ne samo prema Kosovu, već i drugima u regionu“, kaže ona.

Tvrdi da Kosovo ima dokaze koji potvrđuju povezanost Srbije sa događajima u Banjskoj.

„Imamo jasne video dokaze o obuci unutar Srbije i to organizovane od strane Vojske Srbije. Oružje koje smo zaplenili nije oružje koje mogu dobiti obični građani, već samo vojska“, dodala je ona.

Takođe Osmani je zatražila da Srbija izruči Milana Radoičića i druge koji su učestvovali u nasilju u Banjskoj.

Najavila je da će Kosovo objaviti dokaze o „direktnoj naredbi koja je došla od Vučića“.

Upitana da li će Kosovo formirati ZSO, na čemu insistira međunarodna zajednica, Osmani je ponovila da je Kosovo napadnuto i žrtva agresije.

„Najpre želimo da Radoičić i drugi budu izručeni Kosovu. Imajući u vidu dosadašnje iskustvo Srbija to neće učiniti. U dijalogu postoji samo jedna konstruktivna strana, a to je Kosovo, koje je primenilo 99 odsto svih svojih obaveza“, kazala je Osmani.

Ukazala je da se Srbija 2013. obavezala na raspuštanje paralelnih struktura na Kosovu, ali događaji u Banjskoj pokazuje da ih je samo ojačala.

Dodala je da Kosovo spremno da primeni ono što je preuzelo od obaveza dogovorom iz Brisela u februaru i Aneksom u Ohridu, a među tim obavezama je i član 7, kako je rekla, o samoupravljanju za Srbe.

Naglasila je da Kosovo traži fer i izbalansirani pristup u dijalogu, čega nije bilo, pa je u tom procesu taj nedostatak ohrabrio Srbiju na akt agresije.

Amanpur je u više navrata prekidala Osmani, rekavši da odlično poznaje region, i da ne treba da iznosi stalno iste optužbe, već da odgovori na jasno postavljena pitanja, i zatim upitala i za vozačke dozvole i registarske tablice.

„Mi smo poslušali savet partnera i postigli komprimis. Ali govorimo o vozačkim dozvolama i tablicama izdatih u vreme Slobodana Miloševića. To je kao da se od Poljaka traži da posle Drugog svetskog rata prihvate vozačke dozvole izdate od Adolfa Hitlera“, rekla je Osmani, na šta je Amanpur reagovala sa negodovanjem.

Na pitanje da li su obe strane spremne da ispune svoj deo odgovornosti i smanje tenzije Osmani je rekla da je Kosovo preduzelo sve korake da bude konstruktivna strana.

„Predložili smo plan za primenu Briselskog sporazuma. Delovali smo u skladu sa saveznicima, nakon što smo prevazišli kraće nesporazume. Ono što je važno jeste da je Kosovo sada napadnuto. Želeli bi da Srbija ispuni svoje obaveze jer bi to doprinelo smanjenju tenzija“, rekla je ona.

Izvor: Nova.rs
Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor:
GR
GR