Osumnjičeni da su nezakonito stekli 669.000 KM
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

ISTOČNO SARAJEVO - Protiv osam fizičkih i četiri pravna lica SIPA je Tužilaštvu BiH podnijela izvještaj koji ih tereti za više krivičnih djela na osnovu kojih su sačinili poslovnu dokumentaciju s neistinitim sadržajem, čime su izbjegli plaćanje obaveza i nezakonito stekli oko 669.000 KM.

 

Kako je rekao Luka Miladinović, portparol SIPA, prijavljene terete da su počinili više krivičnih djela od 2013. do 2019. godine.

Dodao je da je podnošenju izvještaja prethodila istraga, koju je sprovela SIPA zbog sumnje da su prijavljena pravna lica koja su bila pod vlasničko-upravljačkom kontrolom prijavljenih fizičkih lica sačinila poslovnu dokumentaciju s neistinitim sadržajem.

Time je, kako navodi, izbjegnuto prijavljivanje i plaćanje poreskih obaveza od 94.423,08 KM.

Prema njegovim riječima, na taj način omogućeno je sticanje koristi za prijavljena fizička lica u ukupnom iznosu od 668.754,70 KM.

Kako nam je potvrđeno, na osnovu sačinjavanja poslovne dokumentacije s nestinitim sadržajem odgovorne osobe u firmama na račune prijavljenih fizičkih lica vršile su transakcije novca po osnovu prodaje robe i usluga.

Novac su vlasnici odmah podigli s računa.

"Postoji sumnja da su počinili krivično djelo iz člana 249. Krivičnog zakona BiH udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s krivičnim djelima iz člana 210. porezna utaja ili prevara, 209. pranje novca, člana 33. pomaganje, člana 124. osnovi odgovornosti pravnog lica istog zakona, člana 383. Krivičnog zakona FBiH zloupotreba položaja ili ovlaštenja, člana 389. krivotvorenje službene isprave, člana 264. neovlaštena upotreba tuđe firme istog zakona, člana 239. Krivičnog zakona RS prevara, člana 127. osnovi odgovornosti pravnog lica istog zakona", rekao je Miladinović.

policija-sipa-crni bombarder

IZVOR NEZAVISE

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano