OTKRIVAMO: KINEZI NAM ŠALJU PET MILIONA VAKCINA - najkasnije do kraja godine bićemo zaštićeni od korone
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Kao što je Srpski telegraf najavio još 9. maja, Si Đinping nas je stavio visoko na listu prioriteta iako je u red za kinesku vakcinu stalo nekoliko desetina zemalja.

Srbija će nabaviti pet miliona vakcina protiv virusa KOVID-19 iz Kine, a to je zemlja o kojoj je predsednik Aleksandar Vučić govorio pre nekoliko dana.

Kako saznaje Srpski telegraf, obistinjuje se ono što je naš list pre dva meseca i najavio, kineski naučnici završili su klinička ispitivanja vakcine (krajem juna, baš kao što je u našem tekstu objavljenom 9. maja i pisalo) i ona se uveliko daje ugroženim kategorijama.

Prema informacijama do kojih je naš list došao u diplomatskim izvorima, u red za kinesku vakcinu stalo je nekoliko desetina država. Ipak, zbog ograničenog kapaciteta proizvodnje i ogromne domicilne potražnje u Kini (1,42 milijarde stanovnika) nema šanse da će svi stići na red u ovoj godini. Najverovatnije će isporuka biti omogućena za svega dvadesetak država. Pozicija Srbije, međutim, izuzetno je jaka, zahvaljujući velikom prijateljstvu Beograda i Pekinga, koje dvojica lidera Vučić i Si Đinping često nazivaju čeličnim i vakcina će nam biti dostupna maltene istog trenutka kada i najširim slojevima kineskog stanovništva.

USKORO I ZVANIČNO

- Mada to Kina još nije zvanično saopštila, vakcina protiv korone, koju su proizveli najbolji tamošnji stručnjaci, prošla je sva klinička ispitivanja, ukupno četiri faze, tri koje se uobičajeno sprovode i još jednu, dodatnu, kada je primilo još 1.000 volontera. Sada se već daje stanovništvu koje je zbog pratećih bolesti najugroženije od KOVID-19 - objašnjava sagovornik Srpskog telegrafa.

Kina je, podsetimo, od prvog dana pandemije stala snažno uz Srbiju. Osim nebrojenih pošiljki medicinske opreme za borbu protiv korone, u našu zemlju stigli su i vrhunski kineski lekari koji su ovde proveli više od mesec i po dana i presudno doprineli da se prvi udar virusa primi na najbolji način. Po njihovim preporukama, otvarane su privremene bolnice, pre svega, na Beogradskom sajmu, a višestruko je podignut i broj testiranja na dnevnom nivou. Takođe, oni su učestvovali na sastancima republičkog kriznog štaba.

PORUKA PREMIJERA

Dodatnu potvrdu ovih saznanja dalo je i to što je ambasadorka Kine Čen Bo u četvrtak, dan nakon što je predsednik Vučić objavio informaciju o razgovorima o nabavci vakcina, ne imenujući zemlju s kojom se priča, uručila Ani Brnabić pismo premijera svoje države Li Kećenga.

- Naše dve zemlje suočavaju se sa zajedničkim izazovom - pandemijom, u čijem prevazilaženju sarađuju i uzajamno se pomažu, što iskazuje visok nivo odnosa i dalje produbljuje prijateljstvo dva naroda - naveo je Kećeng, uz jasnu poruku da je Kina spremna da sa Srbijom dalje produbljuje razmenu iskustava i saradnju na polju medicine i javnog zdravlja.

Izvor: Portal Srpskog telegrafa

153122_0401-vucic-i-si-djinping03-tanjug_f.jpg?1595179769

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano