OTKRIVENA PLANETA SLIČNA ZEMLJI: Hitno se oglasila NASA, moguće postojanje vode na njenoj površini
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UOva egzoplaneta, nazvana TOI 700 e se nalazi na udaljenosti od svoje zvezde u orbiti koja bi omogućila postojanje vode na površini planete.

Planeta je verovatno stenovita i otprilike iste veličine kao naša planeta (95 procenata). Nebesko telo predstavlja četvrtu otkrivenu planetu koja kruži oko male, hladne M patuljaste zvezde TOI 700.

Male, hladne, M patuljaste zvezde poput TOI 700 su uobičajene u univerzumu, a za mnoge je otkriveno da su dom egzoplaneta poput sistema TRAPPIST-1 sa sedam egzoplaneta koji će posmatrati svemirski teleskop Džejms Veb.

 

Najbliža zvezdi je planeta TOI 700 b, koja je 90 odsto veličine Zemlje i završi jednu brzu orbitu oko zvezde svakih 10 zemaljskih dana. Postoji i TOI 700 c, koji je 2,5 puta veći od Zemlje, a obiđe zvezdu za 16 dana.

Ove planete su verovatno "zaključane" tako da su uvek okrenute istom stranom prema zvezdi, kao što je Mesec uvek okrenut istom stranom prema Zemlji.

Dve egzoplanete u naseljivoj zoni zvezde, planete d i e, imaju duže orbite koje traju 37 i 28 dana. Razlog je što su dalje od zvezde. Novootkrivena planeta se zapravo nalazi između ove dve.

 

Misija TESS je počela 2018. godine i prati delove noćnog neba tokom 27 dana, odnosno najsjajnije zvezde dok prati njihove promene u sjaju.

 

Izvor sd.rs
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: