OTKRIVENO: Koliko je Bata Živojinović zaradio od Valtera?
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Film “Valter brani Sarajevo” godinama nosi titulu kultnog, a posebno je popularan u Kini, gdje je glavni junak ovog ostvarenja, ilegalac Valter, kog tumači Bata Živojinović, postao prava ikona.

Nasljednik velikog glumca Miljko Živojinović objavio je nedavno ugovor svog oca sa snimanja na kome stoji da je zaradio samo 80.000 dinara, što je po kursu iz 1972. godine nešto manje od 4.800 dolara.

“Imao sam 10 godina kad se snimao “Valter”, pa i nemam neka posebna sjećanja. Pravo da vam kažem, nismo pričali o tome šta je moglo da se kupi od tog honorara. Danas se mnogo spekuliše o tome, a zaboravlja se da smo živjeli u jednom drugačijem društvu, gdje niko nije odskakao po primanjima”, kaže Miljko i dodaje:

“Kultura je i onda bila skrajnuta… Bata je više od pola filmova igrao na učešće. Pola honorara bi dobio odmah, a ostalo poslije distribucije… Rijetko kad bi stigao drugi dio”.

https://www.instagram.com/p/CCnX7zyJn8z/?utm_source=ig_embed

Prosječna plata u SFRJ 1972. godine bila je 1.500 dinara, što bi značilo da je Bata Živojinović tada zaradio 53 prosječne zarade. Danas, kada je u Srbiji prosjek plate oko 500 eura, honorar za glavnu ulogu bi bio 26.500 eura. U Filmskom arhivu Bosne i Hercegovine postoji podatak da je Ljubiša Samardžić imao ugovor na 50.000 (3.000 dolara), a Pavle Vuisić na 20.000 dinara (1.200 dolara).

“Za samo snimanje je vezano mnogo anegdota jer su svi učesnici bili privatno veliki prijatelji, počevši od šminkera Šuce Šarkića, preko kompletne glumačke ekipe, pa sve do divnog čovjeka, reditelja Šibe Krvavca. Veliki doprinos filmu dao je i kompozitor Bojan Adamić, napisavši nezaboravne note za muzičku podlogu filma. Cijeli projekat ne bi postojao bez genijalnih pisaca, scenarista Đorđa Lebovića, Mome Kapora i Save Pređe. Moj otac je tokom snimanja bio cimer s hrvatskim glumcem Davorom Antolićem. Igrali su zajedno i u “Kozari” i filmu ” I Bog stvori kafansku pjevačicu”, a kasnije je on otišao u Los Anđeles i napravio veliku karijeru kao montažer”, zaključuje Miljko Živojinović.

“Valter brani Sarajevo” je kultni jugoslovenski partizanski film iz 1972. godine. Radnja filma predstavlja slobodnu interpretaciju biografije stvarnog antifašističkog borca iz Drugog svjetskog rata Vladimira Perića Valtera. Zahvaljujući spektakularnim akcionim scenama, ali i dosta humora, stekao je izuzetnu popularnost i smatra se jednim od najuspješnijih partizanskih filmova bivše Jugoslavije. U Sarajevu je nedavno otvoren i muzej Valter, dok se u Mladenovcu svake godine održava Valter fest, posvećen Bati Živojinoviću.

 

Izvor: kurir.rs

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: