Otkud zastavica Crvene zvezde u sobi Michaela Jordana?
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Milioni ljudi su proteklih pet sedmica gledali "Posljednji ples", dokumentarac o Michaelu Jordanu. Onima s prostora bivše Jugoslavije najzanimljivije su bile priče o Toniju Kukoču, ali su u jednoj epizodi primijetili i zastavicu beogradske Crvene zvezde u Jordanovoj studentskoj sobi.

Otkud zastavica beogradskog kluba kod, po mnogima, najvećeg košarkaša svih vremena? Misteriju je riješio sam beogradski klub objavom na društvenim mrežama.

"Zastavica Crvene zvezde nije se slučajno našla na zidu sobe u Wilmingtonu (Sjeverna Karolina). Tih su godina vrlo često najbolji koledž-timovi igrali s evropskim klubovima i nacionalnim reprezentacijama utakmice u SAD-u, ali i širom Evrope, a na tim utakmicama smanjivan je “jaz” između košarke na dva kontinenta.

Daleke 1983. godine Crvena zvezda je nastupala u Solunu na turniru protiv Univerziteta Sjeverna Karolina, u kojem je glavna zvijezda bio Jordan, a učestvovale su i ekipe Grčke i talijanskog Berdena.

Finalni susret u kojem su se našle ekipe Crvene zvezde i Sjeverne Karoline, koju je predvodio legendarni trener Dean Smith, a na parketu Jordan, Sam Perkins, Brad Daugherty... pratilo je čak 5.000 gledatelja.

Sjeverna Karolina (osvajač NCAA turnira 1982. godine) je na kraju slavila poslije dva produžetka 105:104, a Michael Jordan je utakmicu završio s 32 poena. U ekipi crveno-bijelih najefikasniji su bili Rajko Žižić s 19 i Slobodan Nikolić s 18 poena, a ovaj meč očigledno je ostao u lijepom sjećanju Jordanu koji je samo godinu dana kasnije izašao na draft kao treći pick... sve ostalo je historija košarke", objavila je Zvezda.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: