Otrovao zaklane krave i telad i tako mamio lisice, vukove...
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Policija u Gračacu je izvijestila proteklog tjedna kako je dovršila kriminalističko istraživanje i podnijela kaznenu prijavu protiv 52-godišnjeg hrvatskog državljanina kojeg se sumnjiči za kaznena djela protiv okoliša. On je na području Gračaca u više navrata postavio otrov na lešine domaćih životinja u cilju uništavanja divljih životinja. Zbog tih otrovnih mamaca su uginuli vukovi, lisica i suri orao - stoji u priopćenju Udruge Biom. 

 

Podsjetili su na gnusne događaje: 

 

- Istraga je bila pokrenuta nakon što su u subotu 18. siječnja 2020. lokalni lovci na području Mazina u Lici pronašli lešine vuka i lisice, a u blizini i dva mrtva teleta, za koja je utvrđeno da su postavljeni kao otrovni mamci. Na poziv, lovoovlašteniku se pridružili zaposlenici Bioma, koji su obavijestili inspekciju zaštite prirode i veterinarsku inspekciju Državnog inspektorata, policiju i članove Interventnog tima za vuka i risa pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, JU Natura Jadera, Laboratorij za forenziku Veterinarskog fakulteta u Zagrebu te javnost. Dva tjedna kasnije su zaposlenici Bioma gotovo na istom mjestu našli uginulu jedinku surog orla i još jedan otrovni mamac te su ponovno obaviještene nadležne službe. 

Iz Udruge Biom priopćili su da je svaki otrovni mamac u prirodi ozbiljan rizik za divlje i domaće životinje.

Otrovao zaklane krave i telad i tako mamio lisice, vukove...

- Netko tko želi trovati lisicu, ubit će namjerno ili nenamjerno susjedovog psa, vuka, čaglja, orla, škanjca, gavrana i puno više sitnih ili velikih životinja. Štoviše, otrov se može širiti nekontrolirano na veliko područje i počiniti ogromne štete za bioraznolikost. Ipak, započeta suradnja udruga, veterinara, državnih službenika i lovaca daje rezultate u nalaženju i kažnjavanju zločina protiv prirode - naveli su u udruzi. 

Posebno su se osvrnuli na ovaj uspjeh policije.

 

- Uspjeh istrage policije u Gračacu je iznimno značajan, ako se uzme u obzir da u Republici Hrvatskoj unutar MUP-a ne postoji niti jedna služba, odjel ili barem pojedinci koji se posebno bave zločinima protiv prirode. Takve službe, poput britanskog NWCU-a, španjolske SEPRONA-e te talijanske CUFAA-e, postoje u većini drugih europskih zemalja. Ipak, unatoč nepostojanju takvih institucija u Hrvatskoj, ovaj slučaj imao je potporu Državnog inspektorata, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Centra “Ivan Vučetić”, Veterinarskog fakulteta, Centra za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta i drugih tijela, te ovaj slučaj nije ostao samo u ladicama. Iako nesretni zbog otrovanih životinja, radosni smo da je i naš rad doprinio koordinaciji svih uključenih - napominje Vedran Lucić, suradnik za zaštitu prirode iz Udruge Biom.

izvor:https://www.24sata.hr/

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: