OVA OSOBA JE NAJVEĆA PREPREKA UKRAJINSKOJ OFANZIVI: Analiza britanskog analitičara: "Povlačenje iz Hersona bila je RAZUMNA odluka"
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UTomas Harding, analitičar lista „The National“, naveo je u svom članku da je ruski general Sergej Surovikin postao najveća prepreka ofanzivi Oružanih snaga Ukrajine.

Sergej Surovikin

FOTO: SERGEY GUNEEV/SPUTNIK/PROFIMEDIA

Naime, kako se zima približava, Rusija nastavlja da ruši kritičnu infrastrukturu Ukrajine. Raketni napadi svaki put su sve bolniji, a to bi moglo da primora Kijev da krene u oštru ofanzivu. Međutim, ruska vojska je zauzela povoljne odbrambene linije, koje je gotovo nemoguće uspešno napasti, navodi autor.

Prema njegovom mišljenju, ofanzivni potencijal Oružanih snaga Ukrajine smanjen je, zbog pragmatizma komandanta Severnog vojnog okruga, generala Sergeja Surovikina.

Ukrajinska Vojska

FOTO: AP/EFREM LUKATSKY

"Ruski general Surovikin, je najveća prepreka ukrajinskoj ofanzivi za osvajanje zemlje“, tvrdi Harding.

Kako podseća analitičar, ruske trupe su prebačene na levu obalu Dnjepra. Premeštanje trupa je omogućilo Oružanim snagama Rusije da koriste prirodnu barijeru – široku reku – da formiraju efikasnu odbranu. Napad na ove pozicije je izuzetno rizičan, posebno zimi.

"Surovikin je oprezna osoba, a povlačenje trupa iz Hersona, bila je jedna od prvih razumnih odluka koje su donete. Rusi počinju da se grupišu, i donose racionalne odluke o tome šta treba zaštititi“, piše publikacija.

Sergej Surovikin

FOTO: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

Mnogi vojni stručnjaci smatraju, da sada ukrajinska komanda ubrzano formira mehanizovane brigade. Prema Hardingu, ove snage mogu da se koriste u južnom pravcu, da bi se Krim odsekao od kopnenog koridora. Međutim, ove brigade će dočekati ruska armija, koja je pojačana po izlasku iz Hersona.

„Povlačenje iz Hersona znači, ne samo da general Surovikin sada ima jače odbrambene linije, već i da se vratilo više od 20.000 njegovih najiskusnijih vojnika. Biće važno kako će rasporediti ove snage. Lukavi komandant bi verovatno više voleo da ih pusti da se odmore, i prenaoružaju kao pokretna rezerva, spremna da odbije svaku ukrajinsku ofanzivu“, navodi se u članku.

(Kurir.rs/The National)
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: