OVAJ ČOVEK ĆE SRUŠITI MILA: Krivokapić izlazi na crtu sa Đukanovićem
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Profesor Mašinskog fakulteta Zdravko Krivokapić ispred dela crnogorske opozicije suprotstaviće se Milu Đukanoviću i njegovoj Demokratskoj partiji socijalista. Analitičari, sagovornici Srpskog telegrafa, ističu da narod u Krivokapiću vidi šansu za promenu vlasti u Podgorici.

Krivokapić, koji važi za najznačajnijeg predstavnika intelektualne elite u Crnoj Gori, biće na čelu koalicije "Svi zajedno", iza koje su stali svi opozicioni lideri, od Andrije Mandića, Milana Kneževića, Nebojše Medojevića do Marka Milačića.

Kao predvodnik intelektualaca i jedan od osnivača nevladine organizacije, Krivokapić je Đukanovićevom režimu, koji se nameračio na srpske crkve i manastire, mesecima slao istu poruku:

- Profesori ne daju svetinje!

Nemanja Starović, spoljnopolitički analitičar iz Centra za društvenu stabilnost, podseća da je Đukanović na ključnim pozicijama vlasti od početka 1989, kada je, kako navodi, u Istočnom Berlinu vladao Erih Honeker, a Nikolaje Čaušesku u Bukureštu.

- Može se slobodno reći da njegov režim predstavlja poslednji politički relikt Evrope kakva je postojala pre pada Gvozdene zavese - navodi Starović.

Objašnjava da se Đukanović na vlasti održava propagirajući crnogorski nacionalizam, ne libeći se da agresivnim identitetskim politikama razdire društveno tkivo Crne Gore kako bi se u očima zapada predstavio kao jedini branitelj crnogorske državnosti, koju, tobože, ugrožavaju Srbi i Srbija.

- Od posebne važnosti mogla bi biti odluka lidera prosrpske koalicije okupljene oko Demokratskog fronta da odstupe u drugi plan, te da na čelo kampanje postave uglednog profesora Zdravka Krivokapića, čoveka bez mrlje u karijeri, koji ne bi trebalo da odbija nijedan segment biračkog tela na koji ta koalicija pretenduje - smatra Starović.

Analitičar Dejan Vuk Stanković ističe da je dobro što Krivokapić nema političku prošlost zbog koje je ga Đukanović može napasti.

- Krivokapić nije potrošen u političkim borbama, ne vuče nikakav prtljag loše prošlosti i samim tim sužava prostor Đukanovićevoj propagandnoj mašineriji, koja u suštini počiva na tome da se vodi negativna i vrlo prljava kampanja protiv političkih protivnika, što bi mogla da bude velika prednost Krivokapića - ističe Stanković.

izvor: republika

Milo Đukanović i Zdravko Krivokapić

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano