OVAKO dramatično upozorenje od PUTINA još nismo čuli!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Vladimir Putin se u Kremlju – povodom 22. juna, dana kada je Nemačka verolomno napala na SSSR – sreo sa predstavnicima Ruskog vojno-istorijskog društva i izgovorio upozorenje: nijedna zemlja ne sme da živi u prošlosti jer je to štetno i opasno za budućnost nacije.

Učinio je to u ovom kontekstu: „Ni jedna zemlja i ni jedan narod ne sme živeti u prošlosti i beskonačno se kupati u svom heroizmu. To je štetno i opasno za budućnost nacije.

 

Ali, napred treba ići oslanjajući se – ne isključivo, ali u značajnoj meri – na fundament onoga što su stvorile prethodne generacije“.

 

 

Pritom je naglasio da je neophodno vaspitavati nove generacije „na najboljem što su prethodnih decenija i vekova stvorili naši prethodnici“.

Dodao je da mladima mora biti predočavana strašna istorijska istina: da je Hitler pobedio – ruski narod bi odbacio iza Urala i faktički osudio na izumiranje.

Putin je prethodno istupio pred Državnom Dumom koja završava mandat jer Rusiju najesen čekaju parlamentarni izbori. I, i taj nastup je počeo „od istorije“:

„Prvo o današnjem tragičnom datumu: pre 75 godina je hitlerovska Nemačka verolomno prodrla na teritoriju Sovjetskog Saveza. Počeo je Veliki Otadžbinski rat. Do tog momenta su nacisti, kao što se zna, porobili već mnoge evropske zemlje.

Sovjetski narod je na sebe primio moćan udar i neprijatelju je odgovorio jedinstvenim i moćnim otporom, do poslednjeg je branio Otadžbinu, a potom potpuno i definitivno razbio agresora u njegovom brlogu, održavši veliku Pobedu.

Danas saginjemo glave pred tim herojskim pokoljenjem. Naši očevi i dedovi su po cenu svojih života spasili Rusiju i celo čovečanstvo od „mrke kuge“. Mi ćemo zauvek pamtiti njihovo žrtveno junaštvo i njihov podvig“.

Na Putinov predlog: svi poslanici su minutom ćutanja odali poštu poginulima u Velikom Otadžbinskom ratu.

U nastavku govora rekao je i ovo:

„Rat su započeli nacisti. Njihova ideologija mržnje, njihova slepa vera u sopstvenu izuzetnost i nepogrešivost, zajedno sa težnjom ka svetskoj dominaciji – doveli su do najveće tragedije 20. veka.

Glavna pouka tog rata je poznata: mogao je da bude izbegnut. Za to je bilo potrebno na vreme i odlučno obuzdati raspojasane naciste i njihove pomagače, ali to toga nije došlo.

Direktni predlozi Sovjetskog Saveza, naše zemlje, da se zajednički deluje, da se organizuje kolektivna odbrana – sledili su ili direktna odbijanja ili su se predlozi gubili u brbljanjima.

Rukovodstva nekih zapadnih zemalja su prednost dala politici obuzdavanja Sovjetskog Saveza jer su težila da ga dovedu u međunarodnu izolaciju.

Međutim, realna, strašna i globalna opasnost dolazila je tada od nacizma. Tu opasnost su potcenili i prevideli, nisu želeli da priznaju da se u prosvećenoj Evropi rađa i jača zločinački režim.

Svetska zajednica tada nije pokazala budnost, volju i slogu, a to je bilo potrebno da se ne dozvoli rat i da se sačuvaju milioni života.

Kakva nam je još lekcija potrebna danas da bismo se – odbacivši stara izanđala ideološka raznoglasja i geopolitičke igre – objedinili radi borbe sa međunarodnim terorizmom?

Rizik širenja te pretnje povećava se pred našim očima. Zato je potrebno formirati savremeni vanblokovski – jednak za sve države – sistem kolektivne bezbednosti. Rusija je otvorena za razmatranje tog najvažnijeg pitanja i više puta je izjavljivala da je spremna za dijalog.

Međutim, opet – kao što je bilo i uoči Drugog svetskog rata – ne vidimo pozitivnu uzvratnu reakciju. Sasvim obrnuto: NATO pojačava svoju agresivnu retoriku i svoja agresivna dejstva u blizini naših granica.

Mi smo u tim uslovima dužni da posebnu pažnju poklanjamo rešavanju zadataka povezanih sa jačanjem odbrambene sposobnosti naše zemlje“.

Putin se zahvalio Državnoj Dumi na „dubokom razumevanju državnih interesa Rusije“ i na „konsolidovanoj zakonodavnoj podršci svemu što je bilo povezano sa jačanjem bezbednosti zemlje“.

Istorijskim je nazvao podršku Dume ulasku Krima i Sevastopolja u sastav Rusije, naglasivši da je u veoma kratkom vremenu donela preko 120 „krimskih zakona“.

IZVOR: BEO365GRAD

OVAKO dramatično upozorenje od PUTINA još nismo čuli!

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: