Ovi političari "pakuju kofere" poslije debakla na izborima
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Parlamentarni izbori u Srbiji održani su juče, konačni rezultati još nisu objavljeni, ali je i pored toga sasvim izvijesno ko "pakuje kofere i napušta skupštinske klupe".

Izborni rezultat Srpske radikalne stranke koja nije prešla cenzus, podijelio je javnost. Dok jedni tvrde da je 2,1 odsto glasova iznenađenje, drugi tvrde da je i to mnogo i da su Vojislav Šešelj i njegove partijske kolege odavno trebali da napuste skupštinu.

Tako se će novi saziv parlamenta ostati bez pravih skandal majstora. Uz Šešelja iz skupštine idu i njegove dvije poslanice poznate i po oštrom jeziku i nesvakidašnjim performansima iz iste, Vjerica Radeta i Nataša Jovanović.

Drugi jeste svakako "Koalicija za mir" koja je ostvojila 0,3 odsto glasova. Tako i Čedomir Jovanović lider LDP-a posle toliko godina odlazi iz parlamenta.

Tamo se više neće naći poslanik Zoran Živković, bivši premijer i lider Nove stranke. Živković je na čelu stranke koja u koaliciji sa Zelenom strankom pod imenom "Nek maske padnu" nije prešla cenzus osvojivši samo 0,3 odsto glasova.

Isprva bojkotaš, ali se onda predomislio, međutim svakako ostaje bez poslaničkog mjesta, ni Nenad Čanak neće biti stari novi poslanik sa osvojenih 1 odsto glasova na izborima.

Skupštinska sala ostaće i bez poslanika Dveri i njihovog najpoznatijeg člana, lidera ovog pokreta Boška Obradovića.

Pokret Dveri je u onom dijelu opozicije koja nije izlazila na ove izbore, tačnije bojkotovala ih je. Van parlamenta naći će se i Srđan Nogo, bivši član istog pokreta, sada samostalni poslanik. Novi poslanici ostaće i bez kolega iz Demokratske stranke jer tamo neće biti više ni Balše Božovića ni Aleksandre Jerkov.

Poslanica Gordana Čomić, od skora članica koalicije UDS koja je na ovi izborima osvojila 1 odsto glasova, takođe ide iz skupštine.

Koja poznata lica političke scene nećemo videti u novom sazivu skupštine?

Saša Radulović, kao nekoliko poslanika DJB, koji su na ovim izborima nastupili pod nazivom "Suverenisti",  Marinika Tepić čija stranka nije učestvovala na izborima, kao ni stranka Sande Rašković Ivić.

Samostalni poslanik i profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić, takođe je završio svoj četvorogodišnji mandat. Osim toga više u poslaničkim klupama nećemo vidjeti ni Radoslava Milojičića Kenu ni Dragoljuba Mićunovića.

Ko sigurno ulazi u Skupštinu, ko je blizu cenzusa?

Srpska napredna stranka odnijela je ubjedljivu pobjedu, a potpisnici ove liste mogli bi da zauzmu čak 189 fotelja. Osim njih u skupštinsku salu ući će i poslanici koalicije SPS-JS kao i poslanici SPAS-a.

Prema preliminarnim projekcijama, SNS će imati 189 poslanika, koalicija SPS-JS 32 poslanika, a lista SPAS 12 poslanika.

Čak 11 lista koje su učestvovale u trci za Parlament nisu osvojile više od 1%, a prema dosadašnjim rezultatima blizu cenzusa su POKS (2,68%) i SVM (2,48%).

(Telegraf)

NOVA PREVARA – Izborni census se SPUŠTA NA 3% da Čanak, Čeda i ...

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: