5 mjesta na Zemlji čije postojanje zbunjuje i naučnike
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Postoje mjesta na planeti koja su toliko misteriozna da ni naučnici ne znaju da ih objasne. Da su neka od njih uvrštena u najnovija Svjetska čuda, ne bi bilo greške.

Djeluju kao da su se razvila nezavisno od Zemlje, a naučnici "lupaju glavu" kako bi ih demistifikovali.

1. Misteriozna pećina u Rumuniji

U jugoistočnoj Rumuniji postoji pećina koja sunčev zrak nije vidjela već pet i po miliona godina i u njoj vlada potpuno drugačija atmosfera od one na površini Zemlje.

Misteriozna Mesta u svetu  - Crni Bombarder Portal
/pixabay
 

Otkrili su je radnici prilikom testiranja zemljišta za izgradnju nove elektrane. Kada se spustite uzanim prolazima i prođete kroz veliki broj tunela doći ćete do "sumpornog jezera" koje smrdi na trulo jaje. Vazduh je, naravno, otrovan, i ima čak sto puta veći nivo ugljen-dioksida od površinskih uslova.

Uprkos tome, na ovoj lokaciji nalazi se čitav ekosistem sa 33 vrste koje se mogu pronaći jedino u toj pećini.

2. Bunar koji "okamenjuje"

U Knaresborough u Sjevernom Yorkshireu nalazi se bunar koji kao da je izašao iz horor filma. Naime, šta god da ubacite u njega pretvara se u kamen. Za taj proces obično je potrebno tri do pet mjeseci.

 5 mjesta na Zemlji čije postojanje zbunjuje i naučnike
 

Postoji vjerovanje da je bunar proklela vještica, ali su naučnici srušili taj mit dokazom da je voda samo puna minerala.

3. Radioaktivno jezero u Rusiji

Jezero Karačaj je toliko radioaktivno da ne biste preživjeli pored njega ni sat vremena. U nekadašnjem Sovjetskom Savezu koristili su ga za odlaganje nuklearnog smeća.

To je stvorilo velike probleme, pa kad je jezero presušilo 1967. godine, radioaktivna prašina se raširila na udaljenosti od kilometar i po.

 5 mjesta na Zemlji čije postojanje zbunjuje i naučnike
 

Danas je površina vode zacementirana kako se slične stvari ne bi ponovile.

4. Park u Austriji

U ovom prelijepom parku svake jeseni možete da planinarite i odmarate na nekoj od brojnih klupa. Međutim, ako se na isto mesto vratite i u proljeće, biće vam potrebna ronilačka oprema.

Misteriozna Mesta u svetu  - Crni Bombarder Portal
/solent news
 

Park bude poplavljen zbog obližnje planine čiji se snijeg topi kada otopli, a postojeće jezero nadođe i poplavi mnoge staze.

5. Ples munja u Venecueli

Na zapadu ove južnoameričke države nad rijekom Catatumbo oluja se nikada ne završava. Sa početkom od 19 saati svake noći počinje festival munja.

Misteriozna Mesta u svetu  - Crni Bombarder Portal
/screenshot
 

Niko nije siguran za razlog ovog fenomena, a prema aktuelnoj teoriji naučnika, oblik planine uzrokuje pojavu toplih vjetrova koji se potom sudaraju sa hladnim sa Anda, prenose 24sata.rs.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano