Ovih pet čarobnih destinacija u Indiji najviše privlače turiste
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Indija je sedma zemlja u svijetu po veličini, a u njoj se krije nevjerovatno mnogo atraktivnih lokacija za turiste. No one najinteresantnije su zasigurno: Agra, Varanasi, Jaisalmer, Amritsar i Dharamsala.

Grad Agra privlačan je jer se u njemu nalazi najpoznatije vrhunsko ostvarenje mogulske arhitekture - mauzolej Taj Mahal. Ovaj simbol Indije magičan je u svako doba dana, a koliko je atraktivan turistima dokazuje i činjenica da na Instagramu pod tagom #tajmahal postoji već 1,5 miliona fotografija.Ovih pet čarobnih destinacija u Indiji najviše privlače turiste

 

Zlatni grad ili Jaisalmer smješten je u samoj sredini pustine Thar, blizu pakistanske granice. Glavna atrakcija za turiste jeste jahanje deva, što je sjajan način da istražite grad koji je bio važno trgovačkog sjedište karavanskog puta između Afganistana i Središnje Azije.

Ovih pet čarobnih destinacija u Indiji najviše privlače turiste

U normalnim okolnostima, grad Amritsar dnevno privuče do 100.000 posjetitelja, a sve zbog glavnog hrama Sikha, u kojem se dnevno nahrani do 60.000 posjetitelja, bez obzira na njihovu vjeru ili boju kože. Ovo je jedna od najskupocjenijih građevina u Indiji, te se naziva i Zlatni hram.

Varanasi ili Benares smatra se najsvetijim mjestom za hodočašća hindusa. Više od milion hodočasnika posjeti ga u toku cijele godine, oni vjeruju da kupanje u Gangesu i Varanasiju pomaže ljudima da "operu" svoje grijehe. Veliki broj Indijaca svake godine posjećuje ovaj grad kako bi kremirali svoje voljene, no interesantno je i kako veliki broj dolazi jer žele umrijeti u ovom gradu.

Ovih pet čarobnih destinacija u Indiji najviše privlače turiste

Nakon što je 1959. godine Dalai Lama prognan iz Tibeta, preselio je na visoku planinsku visoravan Dharamsalu. Ovo mjesto savršeno je za proučavanje tibetanskog budizma, jer se ovdje nalazi tibetansko naselje MacLeod Ganj.
 

Izvor: klix.ba

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: