"OVO JE NEČUVENI POLITIČKI NAPAD NA SPC" Ruska pravoslavna Crkva uputila oštre reči patrijarhu Vartolomeju
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Priznanje "Ohridske crkve" od strane Vaseljenske patrijarhije predstavlja grubu i političku motivisanu invaziju na Srpsku pravoslavnu crkvu, saopštili su u Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

RPC ne priznaje odluke o statusu crkve u Severnoj Makedoniji, koje su donete bez učešća SPC.

- Vaseljenska patrijaršija, kao i u slučaju Ukrajine, ponovo je odlučila da bude jedini i samozvani arbitar u celom pravoslavnom svetu, jedini i neosporni arbitar o svim crkvenim pitanjima, izvršivši grubo antikanonsko i politički motivisano zadiranje u nadležnost Srpske pravoslavne crkve. Međutim, legitimnu odluku o statusu Pravoslavne crkve u Republici Severnoj Makedoniji može doneti samo Srpska Patrijaršija preko svog Arhijerejskog Sabora. Bilo koja odluka, doneta bez učešća autokefalne Srpske pravoslavne crkve neće biti priznata od Ruske pravoslavne crkve. Nadam se da to neće priznati ni druge pomesne pravoslavne crkve - rekao je Balašov.

Vaseljenska patrijaršija saopštila je juče da priznaje takozvanu crkvu Severne Makedonije kao pravoslavnu i da je prima u zajednicu hrišćanskih pravoslavnih crkava.

Kako se navodi u saopštenju, Konstantinopolj je priznao naziv te Crkve kao "Ohridska" (što znači područje njene jurisdikcije samo u granicama teritorije države Severne Makedonije) i isključuje upotrebu termina makedonska kao i bilo koje izvedenice iz tog termina.

SD

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano